İşte MİT’in yeni patronu

Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Türkiye'nin şerpası olan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan atandı.

Kuruma dışarıdan atanan Fidan, ABD'de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türk heyetine teknik konulardaki rehberliği nedeniyle nükleer şerpa olarak adlandırılmıştı. Fidan, kuruma Sönmez Köksal'dan bu yana dışarıdan atanan ilk isim olacak. MİT Müsteşarı Emre Taner'in, yaş haddinden emekli olacağı için görev süresi uzatılmıştı.

42 yaşında
Bakanlar Kurulu kararıyla mayısta görev süresi dolacak olan Taner'den boşalacak müsteşarlık koltuğuna içeriden bir ismin atanabileceği konuşuluyordu. Fidan, son dönemin en parlak bürokratlarından biri olarak biliniyor. Başbakanlık Dış Politika ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten 42 yaşındaki Fidan, 2008'de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Türkiye'nin temsilciliğine getirildi.

TİKA'DA ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakın çalışma ekibini yeniden oluşturuyor. Bunun son halkası olarak başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Formu) Başkanı Dr. Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. Yaklaşık 4 yıldır TİKA Başkanlığı görevini başarıyla sürdüren Fidan, Başbakanlık'ta "uluslararası yardım ve kalkınma yardımı" konularındaki makro ölçekli politikalar üzerinde çalışarak TİKA Başkanlığı dönemindeki tecrübelerini aktaracak. Dr. Hakan Fidan, son dönemde TİKA Başkanlığı'nda gerçekleştirdiği faaliyetlerle dikkatleri üzerine çekmişti. Fidan döneminde TİKA, faaliyet alanını ve proje sayısını iki katına çıkarmış, Afrika'ya açılım sağlanmış ve Türk dünyasına yönelik önemli projelere imza atılmıştı. Yine Fidan döneminde, TİKA Başkanlığı'nın yaptığı çalışmalar sonrası Türkiye, OECD nezdinde 'donör' (yardım veren ülke) sıfatını kazanmıştı.

Çeşitli akademik araştırmalarda bulundu
1968 Ankara doğumlu olan TİKA Başkanı Dr. Hakan Fidan, University of Maryland University College'den yönetim ve siyaset bilimi üzerine lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde "Dış Politikada İstihbaratın Rolü" başlıklı teziyle yüksek lisansını, "Bilgi Çağında Diplomasi: Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü" başlıklı teziyle de doktorasını tamamladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (Viyana), Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü (Cenevre) ve Verification Technologies Research Center (Londra) da akademik araştırmalarda bulundu. Türk dış politikası, strateji, enformasyon devrimi, uluslararası kalkınma ve güvenlik konularıyla akademik olarak ilgilenmekte olan Hakan Fidan, Hacettepe Üniversitesi'nde 2002-2004 yılları arasında uluslararası ilişkiler dersi verdi.

Siyaset bilimci
İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimi konusunda yaşanan tartışmalarda da Türkiye'nin tavrının belirlenmesinde etkin bir rol üstlendi. ABD'deki Maryland Üniversitesi'nden siyaset bilimi lisansı olan Fidan'ın uluslararası ilişkiler konusunda da doktorası bulunuyor. Fidan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 15 yıl astsubaylık yaptıktan sonra, Dışişleri Bakanlığı'nda görevlendirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başdanışmanlığını yapan Fidan, 4 yıl Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'ne başkanlık etti. Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin mütevelli heyeti üyeliğini de yürüten Fidan, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde de dersler vermişti.

http://www.ensonhaber.com/iste-mitin-yeni-patronu.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri