"İşsizlik sorununun nedeni mesleksizlik"

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'deki işsizlik sorununun en temel nedeninin mesleksizlik olduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Özgenç, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 547 bin kişi azalarak 3 milyon 71 bin kişiye düştüğünü hatırlattı. İşsizlik oranının 2,9 puanlık azalış ile yüzde 12 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Özgenç, "Buna rağmen genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 21,2 gibi yüksek seviyede olması sokaktaki her dört gençten birinin işsiz olduğunu gösterir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki işsizlik sorununun en temel nedeninin mesleksizlik olduğuna vurgu yapan Özgenç, "Türkiye'de işsizlik sorunu olduğu kadar nitelikli eleman sorunu da var. Elinde mesleği olanların iş bulamama gibi sıkıntıları yoktur ama herhangi bir sanatı, mesleği olmayanlar iş bulmakta bir hayli zorlanıyorlar. Ama gelin görün ki en basit bir iş için, tecrübeli, vasıflı ve istekli bir eleman aradığınızda bulmanız mümkün olmuyor. Her işi yaparım diyenler aslında hiç bir işten anlamıyor. İşverenler çalışanlarının tipine değil, niteliğine bakıyorlar." dedi.

Meslek sahibi olmada meslek liselerinin önemine dikkat çeken Başkan Özgenç, açıklamasını şöyle tamamladı: "Nice aileler vardır ki, çocuklarını meslek lisesine vermek yerine düz liseye göndermektedirler. Buradan mezun olan bazı gençler ise meslekle tanışmamış, kabiliyetlerini geliştirememiş ve hayatlarını oyun oynaş içerisinde sürdürdüklerinden dolayı mezun olduktan sonraki süreçte yüksek öğretime devam edemediğinden ve meslek öğrenme yaşı da oldukça geçtiğinden piyasada iş bulmakta oldukça zorluk çekmektedirler. Bugünkü verilerde genç nüfusun işsizlik oranı bunun bir göstergesidir."

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri