İşsizlik sigortasına talep patladı, işsiz kalanlara ödemeler de başladı

Sigortacılar, kriz ile birlikte son üç ayda işsizlik ve kredi sigortasına talebin yüzde 100 arttığını belirterek, işsiz kalanların da sigortadan yararlanmaya başladıklarını söylüyor.

KRİZ ile birlikte işsizlik ve kredi sigortalarına talep patlaması yaşanırken, daha önce sigorta yaptırmış olup da işsiz kalanlar sigortadan yararlanmaya da başladı. Türkiye'de son bir yıldır tanınmaya başlayan bireysel kredi ürünleri adı altındaki işsizlik sigortası, kredi kart sigortası ve kredi sigortası ürünleri bir taraftan krizin derinleşmesi, diğer taraftan da işsizliğin artması nedeniyle tüketiciler tarafından en çok tercih edilen sigorta ürünü haline geldi. Bugün neredeyse tüm bankalar kredi ile birlikte işsizlik sigortası ürünlerini müşterilerine önerirken, sigorta şirketleri ile bankalar da bu ürünlerde ortak hareket etmeye başladılar.

Genworth'la anlaşmalar

Türkiye'de borç geri ödeme sigortasını pazara sunan şirketlerden Genworth Financial'ın Doğu Avrupa ve Türkiye Direktörü David Nolan, son üç ay içinde İş Bankası, ING Bank, Anadolu Hayat Emeklilik, Allianz Hayat, Anadolu Bank ve Güneş Sigorta ile ürünlerin müşteriye sunulması için anlaşma yaptıklarını açıkladı. Nolan, gelecek 3 ay içinde en büyük 3 banka ile anlaşmaya varacaklarını belirterek; krizin, bu ürünlerin yaygınlaşmasını hızlandırdığını söyledi. Nolan, ocak 2009'da işsizlik sigortasına talebin yüzde 50 arttığını kaydetti.

Yoğun başvurular geliyor

Nolan, hasar ödemesinde de artışlar başladığını ifade ederek, "Geçtiğimiz yıllarda hasar talep etmek için günde 2-3 telefon alırdık. Şimdi ise 15-20 telefon alıyoruz. Bu ürün sayesinde işsiz kalanlar ev sahibi olmaya, kredi kartlar borçlarını da ödemeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

Cardif Türkiye CEO'su Yılmaz Yıldız, bireysel kredi koruma ürünlerine son dönemde bir talep patlaması yaşandığını söyledi. Bu talebin hem müşterilerden, hem bireysel kredi veren banka ve tüketici finansmanı şirketleri ile onların sigorta şirketlerinden geldiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gözlemlerimiz bireysel kredi kullananların bu ürünlere karşı büyük bir ilgisinin olduğunu gösteriyor. Çünkü insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlar, gelecek için kaygılılar. Ürünlerimizin satışı aylık 10 binler civarındayken geçen yılın sonuna doğru aylık 40 bine çıktı ve aralık ayında da 50 bini geçti. Özellikle son dönemde kredi ödeme, maaş ödeme ve kredi kartı bakiyesi kapatma konusunda yoğun başvurular almaya da başladık."

İşsizlik sigortası nedir

İşsizlik sigortasının birçok çeşidi bulunuyor. Bankalardan alınan kredi ile birlikte yaptırılan sigorta, işsiz kalınması durumunda devreye giriyor ve belirli bir süre için kredi ödemesini sigorta şirketi üstleniyor. Bu süre şirketten şirkete, bankadan bankaya değişiyor ve 6 aydan 12 aya kadar çıkabiliyor. Kredi kartı sigortasında ise, işsiz kalındığında kredi kartı bakiyesi, belli taksitlerle ve faizi ile birlikte ödeniyor.

Sadece ocak ayında 80 bin poliçe sattık

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, işsizlik ek teminatları ürünlerini geçen yılın mayıs ayında pazara sunmaya başladıklarını belirterek; böylelikle kredi kartı ve bireysel krediler ile ilişkili risklerin yanında, Türkiye'de bir ilk olan gelir güvencesi sigortasını da müşterilere verebildiklerini söyledi. Adalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Satış rakamları kısa sürede hızla yükseldi ve 2008 yılında toplam 130 bin işsizlik ürünü sattık. 2009 yılında ise şimdiye kadar 80 bine ulaşan bir satış rakamımız bulunuyor. Geçen yıla göre bu ürünlerde talep yüzde 50 artış gösterdi. Kriz ile birlikte işsiz kalma ihtimalinin bu tür ürünlerin satışına etkisi var. Şunun altını çizmek gerekir ki, işsizlik riski kriz olsun olmasın, her dönemde çalışanların korkulu rüyasıdır."
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri