İşsizlik oranları kriz öncesine döndü: Yüzde 9,4

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, nisan-mayıs-haziran döneminde işsizlik oranı, geçen yıla göre 1,6 puan düşüşle yüzde 9,4 olarak gerçekleşti.

Böylece işsizlik, Haziran 2008'den (küresel kriz öncesi) bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Mayıs ayında işsiz sayısı nisana göre 87 bin kişi azalarak 2 milyon 550 bine düştü. İstihdam edilenlerin sayısı ise yaklaşık 1,4 milyon arttı. Oranlar iş dünyasında sevinçle karşılanırken, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, işsiz sayısının önümüzdeki dönemlerde daha da azalacağını söyledi. Ergün, işsizliğin yüzde 5'in altına inmesi gerektiğini vurguladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise gelişmenin mevsimsel tarafının bulunduğuna işaret etti.

İşsizlik oranı nisan-mayıs-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan düşüşle yüzde 9,4 olarak gerçekleşerek Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 12, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise 50,5 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı ise Mayıs 2010 dönemindeki yüzde 19,8'den yüzde 17,5'e geriledi. Ülkede, işsiz sayısı 2 milyon 550 bin kişi, istihdam edilenlerin sayısı da 23 milyon 55 binden 24 milyon 445 bin kişiye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 979 bin kişilik artışla 72 milyon 218 bin kişiye ulaştı. Kentsel yerlerde işsizlik yüzde 11,6, kırsal yerlerde yüzde 5,4 oldu. 2011 yılının Mayıs döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,1 puanlık artışla yüzde 50,5 olarak gerçekleşti. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında, toplam işgücünün yüzde 16,6'sını 15-24 yaş grubundakiler oluşturdu.

Mayıs döneminde 24 milyon 445 bin kişi istihdam edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısında 1 milyon 390 bin kişilik artış gözlendi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 442 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 948 bin kişi arttı. Sektörel kompozisyona bakıldığında, istihdamın yüzde 25,7'si tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 7,2'si inşaat, yüzde 47,6'sı ise hizmetler sektöründe yer aldı. Mayıs döneminde istihdam edilenlerin yüzde 70,5'ini erkek nüfus oluşturdu. İstihdam edilenlerin yüzde 59,4'ünün 10 kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde çalıştığı, yüzde 3,2'sinin ek bir işi bulunduğu, yüzde 2,9'unun mevcut işini değiştirmek veya ek çalışma için iş aradığı tespit edildi. Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2011 yılı ikinci döneminde toplam kamu istihdamı da 3 milyon 65 bin kişi oldu.

2011 Mayıs döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 296 bin kişi azalarak, 2 milyon 550 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı da 1,6 puanlık azalışla yüzde 9,4 oldu. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1,8 puanlık gerilemeyle yüzde 11,6, kırsal yerlerde ise 1 puanlık düşüşle yüzde 5,4 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,3 puan azalarak yüzde 17,5'e geriledi. Bu dönemde işsizlerin yüzde 29,9'u, eş-dost aracılığıyla iş aradı. İşsizlerin yüzde 88,7'sini (2 milyon 263 bin kişi) daha önce bir işte istihdam edilenler oluşturdu. 2011 yılı Mayıs döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 13 bin kişilik azalma, işsiz sayısında ise 60 bin kişilik artış gözlendi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek, yüzde 49,9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı 0,1 puanlık azalmayla yüzde 44,8, işsizlik oranı da 0,2 puanlık artışla yüzde 10,3 oldu.

İŞSİZLİK DÜNYADA TIRMANIYOR*

Ülke Oran (%)

İspanya 21

Litvanya 16,3

Letonya 16,2

Yunanistan 15

İrlanda 14,2

Estonya 13,8

Slovakya 13,4

Portekiz 12,2

Fransa 9,7

ABD 9,1

İtalya 8,1

İngiltere 7,6

Almanya 6,1

Japonya 4,7

*Kaynak Eurostat

İSTİHDAMDA REKOR KIRILDI

Son dönemde, işsizlik oranının kriz öncesi seviyeye geldiğini belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, mayıs ayında istihdam miktarının 24,45 milyon ile rekor kırdığına dikkat çekti. Bunda, işgücüne katılma oranındaki artışın da etkili olduğunu söyleyen Keresteci, "Yüzde 50,5 ile mevcut endeks tarihinin rekoru. Ancak mevsimsellikten arındırılmış hesaplamaya göre son iki ayda yaşanan sınırlı artışlar, istihdamdaki iyileşmenin duraklamaya girdiğine işaret ediyor. Bu da ilk çeyrekteki canlanma sonrasında Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybettiğine ilişkin görüşleri destekliyor. Bu yönüyle TCMB'nin öngörüleri paralelinde bir gerçekleşme olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Garanti Yatırım ekonomisti Gizem Öztok ise ekonomide beklenen yavaşlamayla beraber işsizlik oranında da yaz aylarının ardından tekrar bir artışın yaşanacağını belirtti. EKONOMİ SERVİSİ

 

 

Kim ne dedi?

İşsizlik, bir miktar daha azalacak

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, mayıs döneminde yüzde 9,4'e gerileyen işsizlik oranının önümüzdeki dönemlerde bir miktar daha azalacağını söyledi. BloombergHT'nin yayınına katılan Ergün, "Yeni dönemde yatırımları, istihdamı artırıcı çalışmaları gerçekleştireceğiz." dedi. Bakan Ergün, işsizlik oranının yüzde 5'in altına inmesi gerektiğini söyledi. Yüzde 5 oranının Türkiye için kabul edilebilir bir işsizlik oranı olduğunu belirten Bakan Ergün, yüzde 7'lik büyümenin devam etmesi durumunda zaten istihdamın da doğru orantılı olarak artacağını söyledi.

Rakamlar, Merkez'in öngörüsüyle uyumlu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yüzde 9,4'lük işsizlik oranını değerlendirirken, "Mevsimsel tarafı olan bir gelişme. Bahar aylarında, mayıs ayında, bunu arındırarak bakmak lazım. Mevsimsellikten arındırılmış serinin yatay seyrettiğine, hatta yüzde 10,1 seviyesinden yüzde 10,3 seviyesine hafif yükseldiğine işaret ediyor." dedi. Bu durumun, Merkez Bankası'nın öngörüsüyle uyumlu olduğunu kaydeden Başçı, işsizlikte hafif toparlanma beklediklerini dile getirdi. Başçı, kış ayları için henüz yorum yapmak istemediğini, ekim, kasım, aralık döneminin önem taşıdığını söyledi.

Daha fazla düşmesi sürpriz olur

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran Türkiye'nin dünyayı vuran yeni kriz dalgasından fazla hasar almadan çıkması halinde başarılı bir dönem geçireceklerini ve bunun istihdama yansıyacağını ifade etti. Önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarının bu seviyelerde olacağını kaydetti. Dalgakıran, "Unutmayalım dünyada yeni bir dalga var, ekonomide tereddütler var. Böyle bir zamanda bu işsizlik oranları korunabilirse ne mutlu, aşağı oynama benim için sürpriz olur." şeklinde konuştu.

Ücretler üzerindeki vergi aşağı çekilmeli

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Başbakan Tayyip Erdoğan gibi dünya ekonomik bunalımının ülkemizi teğet bile geçmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Negrin, "İşsizliğin gerilemesini olumlu buluyorum. Ücretler üzerinde vergiler düşürülürse işsizliğin yüzde 4-5'ler seviyesine geleceğini umuyorum. Onun için, bu tazminat konusu bir an evvel halledilmeli, personel ile ilgili vergi yükü aşağı çekilmeli." dedi.

 

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri