İşsizin krizi bitmiyor!

İşsizlik mayısta yüzde 13.6'ya geriledi ama istihdam, tarım ve turizmdeki mevsimsel etkiyle arttı. 3.4 milyon işsizin yüzde 35'ini son bir yılda işten çıkarılan ya da iflas edenler oluşturdu

Son dönemde aylık bazda sanayi üretimi, kapasite kullanımı gibi verilerde iyileşme görülmesi, borsalarda küresel bir iyimserlik havası esmesi “krizde dipten dönüş” izlenimi verirken dün açıklanan işsizlik rakamları ise “İşsizin krizi bitmiyor” yorumuna yol açtı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mayısta işsizlik oranı yüzde 13.6 oldu ve nisana göre 1.3 puan düştü, Mayıs 2008'e göre ise 4.4 puan arttı. Nisandan mayısa bakıldığında işsizliğin hem oran, hem de sayı olarak azaldığı ancak bu gerilemenin mevsimsel etkiyle sınırlı kaldığı gözlendi.
Nisanda 3 milyon 618 bin kişi olan işsiz sayısı mayısta 3 milyon 382 bin kişiye geriledi. Ancak bu gerileme, önceki yılların aynı aylarındaki işsiz sayısı değişimine paralel oldu. Bu dönemde istihdamın mevsimsel olarak her yıl tarım ve turizme bağlı olarak arttığı göz önüne alındığında krizde işsiz kalanların yaralarının sarılmaya başlanmadığı görülüyor.
Mayıs itibariyle yıllık bazda, tarım sektöründe çalışanların sayısı 69 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışanların sayısı 455 bin kişi azaldı.

1.2 milyon kriz işsizi
Türkiye'deki işsiz sayısı, Mayıs 2009 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 179 bin kişi artarak 3 milyon 382 bin kişiye yükseldi. İşsizlerin yüzde 25.1'ini çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 25.4'ünü işten çıkarılanlar, yüzde 14.2'sini kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 9.8'ini işyerini kapatan-iflas edenler, yüzde 7.2'sini ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 8.2'sini öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar ve yüzde 10.1'ini diğer nedenlerle işlerinden ayrılanlar oluşturdu.
İşten çıkarılanlar ve iflas edenler, toplam 3 milyon 382 bin işsizin yüzde 35.2'sini oluşturdu. Bir başka deyişle mayıs itibariyle son bir yılda en az 1.2 milyon kişi kriz nedeniyle işsiz kaldı. Ayrıca mevcut işsizlerin yüzde 11'ini oluşturan 355 bin kişi nisan-mayıs-haziranda işten ayrıldı.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri