Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen UMEM Beceri'10 Projesi kapsamında Denizli'de açılacağı duyurulan kurslar, yeterli başvuru olmadığından açılamadı.
Sanayiciler ve uzmanlar, istihdam sorununun altında yatan en önemli nedenlerden biri olarak gösterilen "mesleksizlik" sorununun çözümü için kalifiye eleman yetiştirme adına başlatılan kurslara yeterli başvurunun yapılmamasından şikayetçi.
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, hem işsizlik oranını azaltmak, hem de iş gücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi"nin başlatıldığını söyledi.
UMEM Beceri'10 Projesi'nin, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olduğunu kaydeden Keçeci, "Proje kapsamında Denizli'de ilk etapta gazaltı kaynakçısı ve torna tezgahı operatörü kurslarının açılmasına karar verildi. Ama maalesef yeterli kursiyer başvurusu olmadığı için gazaltı kaynakçısı kursumuzu açamadık. Torna tezgahı operatörü için 15 sayısına ancak ulaşabildik.Önümüzdeki günlerde tekstille alakalı kurslar açılacak, umarım bunlarda yeterli sayıyı yakalarız" dedi.
İşsizlik sorununa değinen Keçeci, şunları kaydetti:
"Televizyon dizilerinde hep masa başı iş gösteriyorlar. Mutlu olanlar hep masa başında çalışanlar zannediliyor. Halbuki bir tornacı, bir gazaltı kaynakçısı da zengin olabilir, mutlu bir hayat sürebilir. Dizilerin başrol karakterleri keşke sanayi kesiminde işçi olsa o zaman buralara daha yoğun bir katılım olur. Kurslar açılıyor, ama başvuran yok çünkü insanlar yalnızca masa başı işlerle zengin ve mutlu olabileceğini düşünüyor. Dizi başrol oyuncularının elleri yüzleri yağ içinde olsa, çalıştıkları yerden ellerini yüzlerini yıkayarak sevgililerin yanına gitseler, bugün açılan kurslara başvuru sayısı artar. Türkiye'de işsizlik sorunu büyük oranda çözülür."
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Denizli İl Müdürü Besim Eviz de UMEM Beceri'10 projesi kapsamında açılan kursların yüzde 90 iş garantisi bulunduğunu ifade etti.
Yüzde 90 iş garantili kurslara başvuru yapan kişi sayısının çok az olduğunu bildiren Eviz, "Kurslarda iş garantisi var. Hem pratik, hem de teorik bilgi veriliyor. O kadar da tanıtımı yapıldı. Sanayici işçi bekliyor, insanlar burada kursa başlattıkları andan itibaren ceplerine belli bir miktar para girecek, ama başvuru yok. Eğitim var, iş var ama başvuru yok. İşi olmayan gelsin başvursun, bir daha ele geçmez bu fırsat. Biz burada gereken bilgiyi verip ortaya kalifiye bir eleman çıkarıyoruz. İşsizlere sesleniyorum, gelin iş sahibi olun" diye konuştu.
Gençleri yetiştirme ve işe yerleştirmede örnek bir proje olduğunu dile getiren Eviz, "Hem teorik hem pratik yetiştirerek, istihdam noktasında garanti de var. Ama şu anda buna başvurular yeterli değildir. O bizim önemli sıkıntımız. Halbuki o mesleklerde insanlar yetiştirildiğinde bin liradan maaşları başlayacak. Ama her nedense başvurular yetersizdir bize göre. İki hafta önce başlaması gereken kursları erteletiyoruz kursiyer bulamadığımız için" dedi.
İşverenlerin de bu projeye başvurabileceğine işaret eden Eviz, projeden yararlanan kursiyerlerin işveren primlerini torba yasasıyla 36 aya kadar devletin ödediğini hatırlattı
Kaynak : http://www.internethaber.com/issizim-diyen-cok-ama...--334214h.htm#ixzz1GYbwvgim