İsrail’le yeni polemik

Barak: “Türkiye Washington'da görüşmek istedi” Namık Tan: “Biz değil İsrail istedi”

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İsrail Meclisi'nde ettiği sözler, özür tartışması sonrasında Ankara ve Tel Aviv arasında yepyeni bir polemik başlattı.
Barak, hafta başında İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, birkaç hafta önceki ABD'yi ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile görüşmesi için Türk tarafının çaba gösterdiğini de ileri sürmüştü.
İsrail Savunma Bakanı, böyle bir görüşmenin yapılması durumunda, Türkiye'nin Gazze yardım gemileri için soruşturma, tazminatlar ve benzeri taleplerinin gündeme geleceğini çok açıkça gördüğü ve bunun yanlış olduğunu düşündüğü için Washington'da olması planlanan randevuyu reddettiğini de iddia etti.
Barak'ın sözlerine Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'dan net ve hızlı bir yanıt geldi.
Washington'da böyle bir görüşmenin planlandığını Milliyet'e doğrulayan Tan, “Talep İsrail'den geldi. Ben de gerekli makamlardan onay aldıktan sonra evet dedim. Ancak daha sonra bilmediğimiz bir nedenden dolayı görüşemeyeceği söylendi” dedi.
Tan, Washington'da planlanan ve Mavi Marmara baskını sonrasında ilk temas sayılacak bu görüşmeyi doğrularken, olayın Barak'ın anlattığı gibi Türkiye tarafından talep edilmediğini ve Davutoğlu'nun toplantıda olmasının hiçbir zaman düşünülmediğini söyledi.
Barak'ın çıkışı, özür polemiği ve Brüksel'deki gizli Ben Eliezer-Davutoğlu görüşmesinin basına sızması olayında da görüldüğü gibi Türkiye ve İsrail arasında diplomasi trafiğini başlatmanın hiç de kolay olmayacağını gösteriyor.
Ankara'nın talepleri olduğunu, ancak bu konuları görüşme ve ilişkilerin normalleşmesi konusuna kategorik bir itirazı olmadığını belirten üst düzey bir diplomatik kaynak, “Buna karşın İsrailliler sürekli medya üzerinden ya da medyayı kullanarak konuşuyor. Bizim yaptığımız gizli görüşmeler hiçbir zaman sızmadı. İsrail'de basının duyması an meselesi. Bu durum diyaloğu zorlaştırıyor ve karşılıklı güveni zedeliyor” dedi.
Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri