İsrail'den Brüksel'e tehdit: Ya sesini kes ya masadan kalk

İsrail, Ortadoğu konusunda ABD'den farklı bir yaklaşım sergileyen Avrupa Birliği'ni tehdit etti.

Brüksel'in eleştirel açıklamalarına tepki gösteren İsrail, AB'nin "kendine gelmemesi" durumunda barış müzakerelerine katılımını engelleyeceğini açıkladı. İsrail'in özellikle AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in açıklamalarından rahatsız olduğu belirtiliyor.



Waldner, geçen hafta Brüksel'de gazetecilere İsrail'in barış sürecine tam desteği teyit edilene kadar AB ile ilişkilerinin seviyesinin yükseltilmeyeceğini açıklamıştı. AB ile İsrail arasındaki mevcut ortaklık anlaşmasının genişletilmesi için geçen yılın aralık ayında müzakereler başlamış ancak İsrail'in Gazze'deki katliamları üzerine askıya alınmıştı. İsrail'in 22 gün süren askerî harekatında 400'ü çocuk olmak üzere 1.400 Filistinli katledilmişti. İsrail'deki yeni hükümet, ABD, AB, Rusya ve bütün dünya tarafından desteklenen iki ülke çözümüne itiraz ediyor.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı Avrupa Masası Müdür Yardımcısı Rafi Barak geçen hafta AB büyükelçilerine "tehdit" mesajını iletti. Waldner'e hiddetlenen Barak, AB Komiseri'nin bu açıklamaları yapmak için yetkiyi nereden aldığını sordu. Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta AB Dışişleri bakanlarına bir çağrı yaparak, Gazze harekatı sırasında İsrail tarafından işlenen insanlık suçlarının araştırılmasına destek verilmesini talep etmişti. İsrail ise geçtiğimiz günlerde neticelendirdiği tahkikatın hiçbir insan hakkı ihlalini tespit edemediğini açıklamıştı. Bu yoğun taleplere rağmen İsrail, AB'nin daha alçak perdeden ve daha sessiz bir diyalog sürdürmesini istiyor.


AVRUPA BİRLİĞİ KARIŞTI

Waldner'in açıklamaları, ardından İsrail'in Waldner aleyhine başlattığı kampanya AB'yi karıştırdı. İsrail'e yakınlığı ile bilinen Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, AB Komisyonu ile İsrail konusunda sıkıntılar yaşandığını doğrularken, görevini bırakan Çek Başbakanı Mirek Topolanek çok ağır ifadelerle Waldner'e yüklendi. Topolanek, Waldner'in beyanlarının AB Komisyonu'nun küstahlığını gösterdiğini ve bu tür açıklamalarının AB Konseyi tarafından yapılabileceğini kaydetti. Gazze katliamları sürerken Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, İsrail harekatının "savunma" amaçlı olduğunu ilan etmiş, tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine açıklamayı geri almış ve özür dilemişti.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri