İsrail ve Hamas ateşkes ilan etti

İsrail ve Hamas 22 gün aradan sonra ateşkes ilan etti. İsrail Başbakanı Olmert askerlerini en kısa zamanda Gazze'den çekeceğini söyledi

KUDÜS/KAHİRE - İsrail Başbakanı Ehud Olmert başkanlığında toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi'nden Gazze'de tek taraflı ateşkes kararı çıktı. Ateşkes kararının çıkmasından 7 saat sonra çatışmalar yeniden başladı. Çatışmaların ardından Hamas'ta 1 hafta süreyle ateşkes kararı aldığını açıkladı.

Olmert, Gazze'ye 22 gün önce başlattıkları saldırılarda tüm hedeflerine ulaştıklarını belirterek başarılı kararlar aldıklarını söyledi. Filistinli sivillere yardım etmeye çalışacaklarını ifade eden İsrail Başbakanı, bölgeye uluslararası gözlemci istediklerini açıkladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a teşekkür eden Olmert, “Bizi anladı” dedi. Olmert, Hamas'ın İsrail'e bir daha saldırması halinde yine karşı saldırı düzenleyeceklerini duyurdu. Olmert, Gazze'den çekilmek için Hamas saldırılarının durmasını şart koştu.

İsrail güvenlik kabinesinin saat 02.00'den itibaren tek taraflı ateşkes kararının üzerinden 7 saat geçtikten sonra, Gazze sınırının her iki tarafında karşılıklı ateş açıldı.

Tek taraflı ateşkesi kabul etmeyen Gazze'deki militan gruplardan sınırın yakınındaki yerleşim birimlerine ilk belirlemelere göre 6 roket fırlatıldı. Roketlerden biri Sderot'a, biri bir kibutz'un yakınlarına isabet etti, diğerleri açık alanlarda patladı.

İsrail ordusu da Cebaliye'den geldiği belirtilen roketlerin rampalarını vurdu. Ateşkes kararından sonra Gazze'de İsrail uçakları ve tanklarının bombardımanı durmuştu. Görgü tanıkları Gazze üzerinde sadece pilotsuz uçakların dolaştığını belirtmişlerdi.



HAMAS: BİR HAFTA ATEŞKES İLAN EDİYORUZ

Bu çatışmalardan sonra Hamas da ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Üst düzey Hamas yetkilisi Ayman Taha, Reuters'a yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde ateşkes ilan ettiklerini söyledi. Taha, İsrail'e Gazze'deki askerlerini çekmesi için de bir hafta süre verdiklerini belirtti.


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, akşam üzeri bir açıklama daha yaparak askeri güçlerini mümkün olan en kısa sürede Gazze'den çekmek istediğini söyledi.


Olmert, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de kalma niyeti olmadığını ancak Hamas ile yeni bir ateşkesin kalıcı olacağına ilişkin güvence istediğini ifade etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne üç hafta süren saldırılarını sona erdirmesinin ardından ordu tarafından bu akşam yapılan açıklamada, askerlerin bir kısmının Gazze'den çekilmeye başladığı bildirilmişti. Ordu açıklamasında, Gazze'den çekilmeye başlayan asker sayısı konusunda bilgi verilmemişti. (aa)




radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri