ÖSYM, 'şifreli cevap anahtarı' iddiaları üzerine YGS'ye giren 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçıklarını internette yayınladı. Ancak kitapçıklara yoğunluk sebebiyle uzun süre ulaşılamadı. Başkan Ali Demir, adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritmasını detaylı incelediklerini ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Demir, savcılığın da iddialarla ilgili inceleme yaptığını kaydetti.ÖSYM, 'şifreli cevap anahtarı' iddialarını çürütmek için YGS'ye giren 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçıklarını internette yayınladı. Düzenlediği basın toplansında iddiaları yalanlayan ÖSYM Başkanı Ali Demir, adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritmasını detaylı olarak incelediklerini belirterek, bu tür bir şifrenin olmadığını söyledi. Basın için hazırlanan soru kitapçığının hiçbir adaya verilmediğini vurgulayan Demir, sonuçların açıklanmasından sonra yüksek puan alanların soru kitapçıklarını da internetten yayınlayacaklarını duyurdu. Savcılığın da inceleme yaptığını hatırlatan Demir, "Hiçbir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Adaylarımız ve velilerinin rahat olmalarını, sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum." dedi.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), KPSS'deki kopya skandalının ardından Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) 'şifreli cevap anahtarı' iddiasıyla çalkalanıyor. Artvin'de dershane yöneticisi olan avukat Ayla Varan, YGS'de en az 100 sorunun belli bir formüle göre cevaplandığında rahatlıkla çözülebildiğini ileri sürdü. Matematiktestindeki 40 sorudan bu sistemle 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabildiğini anlatan Varan, "Ayrıca yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu rahatlıkla çözebilirsiniz." dedi. ÖSYM ise 'şifreli olduğu iddia edilen ve sadece basın için hazırlanan soru kitapçığının hiçbir adaya verilmediğini' açıkladı. Sınava giren her aday için farklı olarak hazırlanan soru kitapçıklarını dün internetten yayınlayan ÖSYM, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yüksek puan alanların kitapçıklarını da yayınlayacağını duyurdu.
Şüpheler üzerine dün basın toplantısı düzenleyen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, basın kopyası olan kitapçığın, sınava giren 1 milyon 700 bin adayın her birine ayrı soru kitapçığı hazırlayan sistemin dışında başka bir makinede hazırlandığını belirtti. Basının 'şifre' iddialarının kaynağı olan olayı ise şöyle izah etti: "Sistem aynı kitapçıktan birden fazla oluşturamadığı için sistemden ayrı, başka bir makinede basına yönelik bir kitapçık oluşturuldu. Bu kitapçığın cevap anahtarının doğru olduğundan emin olmak için master (ana) kitapçıktaki soruların doğru cevapları değiştirilmeden yanlış seçeneklerin yerleri değiştirildi. Dolayısıyla sıraya dizdiğinizde yerinde kalan doğru cevap oluyor. Bu bir şifre değil, çok basit bir mantık. Doğruluğundan emin olunan master kitapçığın cevap anahtarı da basına verilen kopyada kullanıldı. Hepsi bu. İddialar tamamen asılsız ve gerçek dışı."
Basında şifre olarak bahsedilen durumun hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli olmadığını kaydeden Ali Demir, "Hiçbir adayı haksız bir şekilde diğerinin önüne geçirecek bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını, sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum." dedi. Gazetecilere ısrarla "Şifre diye bir şey yok." diyen Demir, iddialar üzerine yaptıkları inceleme hakkında da bilgi verdi. Demir, adaya özgü oluşturulan kitapçık algoritmasını detaylı olarak incelediklerini ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığını gördüklerini anlattı. Prof. Demir, YGS'de şifre iddiaları ile ilgili savcılığın da belli sayıda soru kitapçığını incelemek üzere tutanak karşılığında aldığını aktardı
memurlar.net