-İSMMMO:“Türkiye, Gelecek Arayanların Göç Haritasında Merkez Ülkelerden Biri”

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın “Gelecek Arayanların Göç Haritası” başlıklı raporuna göre, siyasi faktörler ve iklim değişikliği gibi gelişmeler kadar ekonomik krizler de göçü tetikliyor.

Yapılan tahminler dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında insanın insan tacirlerinin eline düştüğünü gösteriyor.

İSTANBUL (ANKA)- İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), dünya genelinde her yıl 700 bin ile 2 milyon arasında insanın insan tacirlerinin eline düştüğünü, Türkiye'nin de gelecek arayanların göç haritasında merkez ülkelerden biri olarak değerlendirildiğini kaydetti.
İSMMMO'nun, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü verileri ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin demeçlerinden yararlanarak hazırladığı “Gelecek Arayanların Göç Haritası” başlıklı raporunda, Türkiye'de uluslar arası göç verilerinin derlenmesine ilişkin düzenli bir kayıt bulunmadığı belirtildi.
Raporda, Türkiye'de Kasım sonu itibariyle sığınmacı ve 3'üncü bir ülkeye yerleştirilme kararı verilen mültecilerin toplam sayısının 18 bin civarında olduğu kaydedildi.
Kayıtsız sığınmacı ve göçmen sayısının bu rakamın çok daha üstünde tahmin edildiği belirtilen raporda, “Resmi kayıtlara yansıyan yakalanmalar bile artış hızını ortaya koyuyor. Buna göre son 13 yılda Türkiye'ye illegal yollarla giriş-çıkış yaparken veya Türkiye'de yasadışı konumda yakalananların toplam sayısı 746 bin 492 kişi” denildi.
Raporda, Türkiye'de kayıt dışında kalan göçmen sayısının oldukça yüksek tahmin edildiği, tahmin edilen sayının 400 bin ile 2 milyon kişi arasında olduğu kaydedildi.
Raporda, “Sayıları yüz binlerle ifade edilen yasadışı göçmenlerin bu geçişlerini organize ederek kolay yolla ve büyük miktarlarda para kazanan göçmen kaçakçılığı organizasyonlarının sayısındaki artış da bu konuda fikir veriyor.
Buna göre, 1995'te 11 bin 362 göçmen yakalanırken 2008'de 50 bin 80 kişiye ulaştı. Türkiye'ye sığınma başvurularında da rekor kaydedilirken yakalanan suçlu (organizatör) sayısı da arttı. 1998 yılında 98 organizatör yakalanırken bu sayı 2000 yılında 850'ye yükseldi. 2006 yılında 951, 2007 yılında bin 242, 2008 yılı eylül ayı itibariyle 960 suç örgütü organizatörü yakalandı” denildi. Raporda, son 10 yılda yakalanan suç organizatörlerinin toplam sayısının 9 bin 327 kişi olduğunu belirtildi.

-TÜRKİYE'YE SIĞINMA BAŞVURULARINDA REKOR ARTIŞ-

Raporda, son yıllarda Türkiye'ye yapılan sığınma başvurularında büyük bir artış meydana geldiği kaydedildi. Kasım 2008 itibariyle Türkiye'den sığınma talep eden ve sığınma talebi kabul edilen toplam 18 bin civarında insan bulunduğu belirtilen raporda, “Irak'tan kitle göçünün yaşandığı Körfez Savaşı'ndan bu yana, Iraklı sığınmacı başvurusunda böyle büyük bir artış yaşanmamıştı. Bu sayının 2008 sonuna kadar daha da artacağı tahmin ediliyor” değerlendirilmesi yapıldı.

-EKONOMİK KRİZLER GÖÇÜ ARTIRIRKEN SUÇLARI DA KAMÇILIYOR-

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan rapordaki değerlendirmesinde, siyasi faktörler yanında ekonomik krizlerin göçü arttırırken suçları da kamçıladığını belirtti. Arıkan, sığınmacıların mülteci olması için Türkiye'de bekleme süresinin 4-5 yıl olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde Türkiye'de geçici statüde bulunan sığınmacıların çoğunlukla kayıt dışı ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını ifade etti. Arıkan şunları kaydetti:
“Türkiye'ye gelen göçmenler yasal başvurularını yaptıktan sonra Anadolu'da yeni yerleşim yerine gönderiliyor. Çalışmaları yasak olmasına karşın, İstanbul, Kayseri, Konya gibi işgücü piyasalarında çalıştırılıyor. Sığınmacılara, hükümet, BMMYK, sivil toplum kuruluşları ve yerel idarelerin işbirliğiyle destek veriliyor. Ancak fakir sayısının fazla olduğu, ülke genelinde milli gelirden aldığı payı çok düşük olan illerde bulunan sığınmacılar, diğerlerine göre daha şanssız sayılıyor. Çünkü sosyal yardımların önceliği bu durumda o ilde yaşayan fakirlere yöneliyor. BMMYK, düzenli olmamakla birlikte sığınma başvurusu kabul edilenlere aylık 200-250 YTL'lik bir yardım sağlıyor. Dünyada en hızlı gelişen örgütlü suç olarak kabul edilen insan kaçakçılığının boyutları her geçen gün artıyor. Konuyla ilgili istatistikler aslında buzdağının görünen yüzü. Görünmeyen yüzünde yüzlerce mağdur yaşam var. Herkesin bu konuda duyarlı bir tutum sergilemesi gerekir. Sosyal soruna dönüşen bu konuda Türkiye'nin bir politika belirlemesi gerekir.” (ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri