Danıştay'dan MEB yönetici atama yönetmeliğinin bazı maddelerine yürütmeyi durdurma Danıştay, MEB yönetici atama yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesini durdurdu.
Bu iptal maddeleri MEB tarafından acilen yeniden düzenlenmeli.
"Onu biliyoruz da, nasıl düzenleme yapılacak?" dediğinizi duyar gibiyim.
Evet, doğru söylüyorsunuz. MEB ne yapsa, mutlaka karşılığında bir mağdur kitle oluşacak. Tabii buna da hiç şaşırmadınız. MEB bunu hep yapıyor!
MÜDÜR YARDIMCILIĞI GÖREVLENDİRMELERİ NASIL YAPILACAK?
27.01.2016 tarih ve 29606 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin; 2. maddesi ile; 06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin 24. maddesine eklenen; "(5) Dört yıllık görev süresini dolduran müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görev süreleri, eğitim kurumu müdürünün inhası, il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile dört yıl süreyle uzatılabilir."hükmünün yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.
Sorun 1: 4 yıllık görev süresi dolup, eski yönetmeliğin iptali nedeniyle görev süresi uzatılamayan müdür yardımcılarına bir defaya mahsus olmak üzere görevlendirme hakkı verilmişti. Danıştay'ın bu iptal maddesine göre ikinci bir görevlendirme yapılamayacağından mağdurlar ikinci kez mağdur durumuna düşeceklerdir.
Sorun 2: 4 yıllık görev süresi dolacak olan müdür yardımcıları, tekrar 4 yıl görevlendirme imkanı var diye düşünerek müdür yardımcılığı sınavına girmemişlerdi. Bu durumda iptal nedeniyle görev süreleri uzatılmaması durumunda görevlerine son verileceğinden mağdur olacaklardır.
Çözüm Önerimiz 1: 4 yıllık görev süresi dolan, ancak nasıl olsa ikinci kez görevlendirilebiliyorum diye düşünen ve müdür yardımcılığı sınavına girmeyen müdür yardımcıları için yeni bir sınav yapılmalıdır. Bu sınav 1-2 ay içerisinde yapılarak, okullar eğitime başlamadan sadece sınav puanına göre müdür yardımcıları görevlendirmeleri yapılmalıdır. Bu sınava bir önceki sınava giren adaylar da girebilmelidir. Hangi puanı yüksekse ona göre atanabilir. Bu şekilde mağduriyetler en aza inecektir.
Çözüm Önerimiz 2: Yönetmelikte düzenleme yapılarak, müdür yardımcılığı görevlendirme sürelerini bu yıl için 5 yıla çıkartılmalıdır. Bu şekilde mağdur olacak yöneticiler, önümüzdeki yıl yapılacak olan sınava girerek mağdur olmayacaklar, sadece sınava dayalı görev süresi uzatma işlemi yapılarak da Danıştay kararı uygulanmış olacaktır.
Çözüm Önerimiz 3: Mevcut Müdür yardımcılarının görev süreleri 8 yıla çıkarılması da benzer bir çözüm olacaktır.
OKUL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLENDİRMELERİNDE DURUM
06.10.2015 tarih ve 29494 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine Dair Yönetmeliğin 26. maddesinin değiştirilen 3. Fıkrasında yer alan "(3)Kurucu müdür olarak görev yapmakta oldukları eğitim kurumuna, bu kuruma müdür normunun verildiği ilk dönemde müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlar ile müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan halen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara, söz konusu eğitim kurumları ile sınırlı olmak üzere, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre belirlenen puanlara sekiz puan daha ilave edilir." hükmünün yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.
Sorun 1: Şu anda pek çok ilimizde müdürlük mülakatları tamamlanmak üzeredir.
MEB acil olarak il müdürlüklerini uyarmalı, mülakatlar tamamlanmalı, ancak sonuçlar ilan edilmemelidir.
Çözüm 1: MEB, Danıştay kararı doğrultusunda acil düzenleme yaparak; yönetmelikte yer alan bu 8 puanı kaldırmalıdır. Mülakat sonuçları bu 8 puan dikkate alınmadan açıklanmalıdır.
Çözüm 2: Müdürlük görev süreleri ile ilgili yeni bir düzenleme getirilmelidir. Çok öncelerde olduğu gibi bu süre 8 yıl olabilir. Zaten burada esas sıkıntı, okul müdürlerinin 4 yıl gibi kısa bir sonra tekrar mülakat gibi can sıkıcı bir durumla karşılaşmaları değil mi? Bu süre 8 yıl olsun. 8 yıl sonunda müdürler eşit bir şekilde değerlendirilsin.
EN KÖTÜ SENARYO: MEB'İN HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANMASI!
İşte en tehlikeli durum bu. MEB, hiç bir şey olmamış gibi davranıp, "Bize böyle bir tebliğ gelmedi, bu önceki durumları ilgilendirir, ben yeni düzenleme yapıncaya kadar mevcut yönetmeliğe göre işlemlere devam ederim" derse yine hukuksuz bir işlem yapmış olacaktır.
Böyle bir tutum; telafisi mümkün olmayacak hak ihlallerine kapı aralayacaktır.
Teoman Yalçın / turkiyeegitim.com özel haber
Bu yazının tüm hakları turkiyeegitim.com'a aittir. "www.turkiyeegitim.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©