Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dün yaptığı açıklamada TEOGyerine gelecek yeni sistemi bugün saat 12:00'da duyuracaklarını belirtmişti. Yılmaz, A Haber canlı yayınında TEOG'un yerine gelen sistemin ''Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'' olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından ''TEOG yerine ne geldi'' sorusu yanıtını aramaya başladı. Peki TEOG yerine ne geldi? Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi nedir ve nasıl uygulanacak? İşte tüm detaylar...
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, A Haber canlı yayınında liseye geçiş dönemindeki yeni sistemi açıklıyor. Dün yapılan duyuruda TEOG'un yerine gelecek olan sistemin 12:00'da açıklanacağı söylenmişti. Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği TEOG'un yerine gelen sistem ''Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'' olarak açıklandı. Peki TEOG yerine ne geldi? Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi nedir ve nasıl uygulanacak? Sınav ne zaman yapılacak? İşte tüm detaylar ve TEOG yerine gelen yeni sistem...
EĞİTİM BÖLGESİ VE SINAVSIZ MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ NEDİR?
TEOG'un yerine stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu:
Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Liseye başvuru esnasında öğrencinin önüne ekranda 5 seçenek gelecek.
ÖĞRENCİNİN TERCİHİ ESAS OLACAK
Öğrencinin tercihi esas olacak. Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek.
Sınıfınızda bir başarılı öğrenci varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürükleyecektir.
Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım.
SINAV NE ZAMAN OLACAK?
Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Haziran ayının sonunda da isteyen öğrencilerin gireceği bir sınav yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak.
Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız.
3 MODEL GERİ ÇEVRİLMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "TEOG'un kaldırılması lazım" sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül'de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için "Taşınalım mı?" sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından "uygun" bulunmayarak geri çevrilmişti.
Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki neden değiştirildi? Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızından velilerimizden her ne şikayet gelirse dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerden mutabık.
Sabah