İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapan Öğrencilerin Sigortaları

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapan Öğrencilerin Sigorta Pirimleri konulu yazı yayımladı.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, İşletmelerde Mesleki Eğitim Yapan Öğrencilerin Sigorta Pirimleri konulu yazı yayımladı.

      Yazıda; Bakanlığa yapılan başvurularda, Mesleki Açıköğretim Lisesi öğrencilerinden genel sağlık sigortası kapsamında olanlar için işletmelerde mesleki eğitim gördükleri veya staj çalışmaları yaptıkları sürede iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi yatırılıp yatırılamayacağı hususlarında tereddüde düşüldüğü belirtilmektedir.

      Sosyal Güvenlik Kurumu görüş bildirdi.

      MEB konu ile ilgili SGK'dan görüş istemiş. SGK'nın bildirdiği görüş yazısında "5510 sayılı Kanun'un 5. maddesinin birinci fıkrası (b) bendinde, 05/05/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 46. maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarının 82. maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacağı ve bu bentte sayılanların, 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacakları ve bunların bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanacağı öngörülmektedir.

      Öğrenci bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda değilse, her iki sigorta hükmü uygulanacak.

      5510 sayılı Kanunun değişilen maddesinde de hükmolunduğu üzere "örgün yahut açık öğretim üzerinde durulmaksızın mesleki eğitim gören öğrenciler ile meslek liselerinde okumakta iken staja tabi bulunan öğrenciler için, mesleki eğitim gördükleri veya staj yaptıkları sürelere ilişkin iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanması, ayrıca bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar için genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması gerektiği" belirtilmektedir.

      A.Rasim Asker


http://www.tesosmaniye.com/haber_detay.asp?haberID=4104

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri