İskilipli Atıf Hoca'ya yapılan 84 yıllık ayıba İTO son veriyor

Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle 1926'da idam edilen İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın kabrine 84 yıl sonra İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş sahip çıktı.


İskilip'e 2 günlük ziyaret gerçekleştiren Yalçıntaş, SİNPAŞ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik'in desteğiyle mezarı türbeye dönüştürmek için harekete geçti.

Cenazesi 3 kez farklı mezarlıklara defnedilen, son olarak Çorum'a getirilen Atıf Hoca'nın kabri kendi memleketinde bile unutuldu. 40 işadamı ile birlikte Çorum'a gelen Yalçıntaş, şehrin tarihi ve turistik mekanlarıyla birlikte ilçenin yetiştirdiği önemli din alimlerinden Atıf Hoca'nın kabrine de uğradı. Gülbaba Mezarlığı'nda bir duvar dibinde taş parçaları ile çevrelenen mezarın içler acısı halinden rahatsız olan Yalçıntaş, mezarın üstüne türbe yaptıracaklarını açıkladı.

İslam alimi İskilipli Mehmet Âtıf Hoca, 1875'te İskilip'in Tophane köyünde doğdu. Şapka Kanunu'ndan 2 yıl önce yazdığı 'Frenk Mukallitliği ve Şapka' adlı kitabında Şapka Kanunu'na muhâlefet ettiği gerekçesiyle tutuklandı. İstiklal Mahkemeleri kararıyla 4 Şubat 1926'da îdam edildi. Ne cenazesi yıkandı ne de cenaze namazı kılındı. İlk Ankara-Mamak Mezarlığı'nın kimsesizler bölümüne defnedildi. 1954'te Gülveren ile Çinçin arasındaki asri mezarlığa taşındı. Mezarlık Şafaktepe Parkı'na dönüşürken, Atıf Hoca'nın kabri taşınmayan diğer mezarlar gibi kayboldu. Atıf Hoca'nın idam ve defninde bulunan zabıt katibinin oğluna bıraktığı vasiyet ile kaybolan mezar 2000 yılında bulundu. Eski Hatay milletvekili Mehmet Sılay'ın başını çektiği 15 kişilik ekip, mezarı İskilip'e getirdi. BURÇİN DOKGÖZ ÇORUM


ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri