İşkence emri verene yargı kapısını araladı

ABD'de, Barack Obama yönetiminin terör zanlılarına uygulanan işkence yöntemlerine ilişkin belgeleri açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor.

ABD Başkanı Obama, su işkencesi olarak da bilinen 'waterboarding' yöntemi de dahil sert sorgu tekniklerinin kullanılmasına onay veren Bush yönetiminin üst düzey isimleri hakkında dava açılabileceğini söyledi.



Beyaz Saray'da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesinin ardından basına konuşan Obama, Adalet Bakanı Eric Holder'ın konuyla ilgili soruşturma yürüttüğünü ve son kararın kendisine ait olacağını ifade etti. Ancak konuya ilişkin muhtemel bir yargı sürecinin kimleri kapsayacağı konusunda belirsizlik var. Obama'nın, sert soruşturma yöntemlerinin yasal olduğuna hükmeden adli makamların mı yoksa bunların uygulanmasına onay veren yöneticilerin mi veya her iki grubu mu kastettiği belli değil. ABD Başkanı, yasakladığı sorgu yöntemlerini geçmişte kullanan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) görevlilerine ise yargı muafiyeti getirmişti.

Beyaz Saray'dan birkaç gün önce bu sorgu tekniklerini onaylayan kişiler hakkında dava açılmasına taraftar olunmadığı şeklinde bir açıklama geldiğini hatırlatan siyasi gözlemciler, Obama'nın bu politika değişikliğini iki sebebe bağlıyor. Obama'nın, sorgu teknikleriyle ilgili belgelerin kamuoyuna açıklanmasından rahatsız olduğunu açıklayan ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'ye misilleme yapmak istediği belirtiliyor. Cheney, yeni yönetim tarafından "yasadışı'' olarak kabul edilen işkence yöntemlerini savunarak, "Bu sayede değerli bilgi edindik.'' demişti. Obama'nın sert soruşturma yöntemlerine onay verenlerin yargılanmasına kapı aralamasının arkasındaki asıl sebebin ise Demokrat Kongre üyeleri ve insan hakları gruplarından gelen baskılar olduğu söyleniyor. DIŞ HABERLER SERVİSİ

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri