‘İşçi aldık’ havası atana yüklendi bunaltıcı vergi baskısına isyan etti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, vergi denetmenlerinin son dönemde işletmelerin üzerine çok gittiğini belirterek, “Bürokratlar her işletmeyi vergi kaçıran kötü mükellef gibi görüyor.

Bu yüzden iş yapmayı imkânsız hale getiriyorlar” dedi. Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın 'Birer işçi alın' çağrısıyla “100 bin işçi aldık” havasına girenlere, “Aslı yok yaylası” deyimiyle yüklendi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) seçimsiz 65'inci Genel Kurulu, hükümet ve iş dünyası arasında beklenenden daha iyi bir diyalog zemini başlattı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, genel kurula katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarına hem iş dünyasının şikayetlerini aktardı hem de uzun süredir iki taraf arasında tartışma konusu olan “Birer işçi alın 1.3 milyon kişi iş bulsun” önerisine “şartlı evet” dedi.

Raporu yazıp gidiyorlar

Hisarcıklıoğlu, ülke genelinde yoğun şikayet aldıkları en önemli konunun vergi denetmenlerinin tavrı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bürokratlar her işletmeyi vergi kaçıran kötü mükellef gibi görüyor. Bu yüzden iş yapmayı imkansız hale getiriyorlar. Bir kısım denetim elemanları 'biz raporumuzu yazalım, sonra siz yargıya gider çözersiniz' diye bir yaklaşım içindeler. Bu haksız muameleye maruz kalanlar mahkeme kapılarında yıllarca uğraşıyor. Yüzde 90'ı da mahkemeden dönüyor ama kaybedilen itibar geri gelmiyor.”

Denetime karşı değiliz

İş dünyası olarak denetime karşı çıkmadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: “Biz denetime karşı değiliz ama karşı olduğumuz şey haksız ithamlardır. Yazdığı rapor yanlış çıktığında, onun için de bir hukuki sonucu olmalıdır. Zaten yargıdaki problemler hızlı ve sağlıklı sonuç almayı zorlaştırıyor. Haksızlığa uğradığımda, çaresiz kaldığımda, bütün kapılar yüzüme kapandığında başvurabileceğim bir yargı istiyorum. Mağduru ve haklıyı koruyan devleti ayakta tutan bir yargı istiyorum. Allah'tan sonra sığınacağım bir yargı istiyorum.”

Masa başı hesap olmaz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın daha önce seslendirdiği “Her üyeniz bir işçi alsın, 1.3 milyon kişi iş sahibi olur” teklifine de olumlu yanıt verdi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “İşsizlik Türkiye'nin en büyük sorunu ve iş dünyası olarak bu sorunun Türkiye'nin geleceğini tehdit ettiğinin farkındayız. Biz sorunlara da çözümlere de ortağız. Bizler birileri gibi 'aslı yok yaylasında 1500 koyunumuz var' iddiasında bulunmadık. Masa başında hesap yapıp 100 binlerce yeni istihdam sağlayacağız havası vermeye çalışmadık. Yanlış anlaşılsak da gözümüzün gördüğünü konuştuk. Tek çatı örgüt olarak istihdam çözümü için arayış içinde olduk.”

Fazlasını da alırız

Özel sektörün 2002-2008 döneminde 3 milyon kişiye istihdam sağladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Bunun cevabı istikrar ve reform sürecidir. Devletimizden para pul istemiyoruz. Rakiplerimizden eşit şartlarda mücadele edelim bu yeter. Son bir yılda sanayide istihdam artışı 292 bin kişi, inşaata 110 bin, hizmetlerde 423 bin kişi. Çözüm çarkların daha hızlı dönmesi, üretim ve rekabet gücümüzün artması. Böyle bir rüzgârı estirirsek bu camia yine çözer. Kamu ve özel sektör el birliğiyle başlatalım istihdam seferberliğini. 1.3 milyon kişi değil, daha fazlasını yapalım.”

Zengin ve mutlu Türkiye için demokrasi önemli

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye önümüzdeki 10 yılda küresel güç konumuna ulaşacağını ve 10 büyük ekonomi arasına gireceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Zihinler dar olursa ufkumuz dar olur, ufkumuz dar olursa dünyayı yakalayamayız. Ortak hedefimiz zengin mutlu bir Türkiye'dir. İşte demokrasi bunun için şarttır. Sadece demokrasinin olduğu bir yapı, teşebbüs hürriyetinin garantisidir. Keyfilik değil kural hakimiyeti olsun, ilişkiler değil kurallar belirli olsun. Bizim vergilerimizle maaşını alanlar milletin amiri değil hizmetkârı olsun” dedi.

Bahçeli: Kriz cepheden etkiledi, siparişle işsizlik çözülemez

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TOBB üyelerine 'Herkes bir işçi alsa sorun biter' önerisini 'politik mesaj' olarak eleştirdi. Bahçeli, “sırf politik mesaj olsun diye, mesela işsizliği çözmek adına TOBB üyelerine birer işçi almalarını sipariş vermek sorunlarımıza gerçekçi bir bakış olmadığı gibi, bu anlayışın bir asır sonra ülkemizi getirdiği nokta da ortadadır” dedi.

Sivil topluma yüklüyor

Bahçeli, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, katılımcılara, “Ülkemizde bir işsizlik gerçeği varsa bunun kaynağı asla sizler değilsiniz” diye seslenen Bahçeli, “Hatta şükran ve minnetle belirtmek lazımdır ki oluşturduğunuz iş ortamı milyonlarca vatan evladını bir iş, meslek ve ekmek sahibi yapmaktadır” dedi. Siyasetçiye düşen temel görevin, siyasi iktidarlara yüklenen sorumluluğun, bu kişilerle çatışmak, uğraşmak, teftiş etmek değil, büyüyebilmeleri, dünyaya açılabilmeleri için pürüzlerin ortadan kaldırılması, engellerin bertaraf edilmesi olduğunu dile getirdi. Bahçeli, “Türkiye'deki sorunların kaynağını sivil topluma yükleyen, başarısızlıklarının gerekçesini devlet kurumlarına atan, yerinde saymanın bahanelerini anayasalarda arayan zihniyetin ülkemize vereceğinin kalmadığı, son gelişmelerle ortaya çıkmıştır” görüşünü dile getirdi.

Geometrik değil, cephe

Ayrıca Erdoğan'ın 'kriz teğet geçti' sözüne de atıfta bulunan Bahçeli, katılımcılara, “Dünyayı kasıp kavuran kriz sürecini siz de yaşıyorsunuz, bu krizin nasıl ve ne şekilde etkilediğinin en yakın tanıkları sizlersiniz” diye seslendi. “Kriz sizi geometrik terimlerle değil, cepheden ve doğrudan doğruya etkiledi” diyen Bahçeli, şöyle konuştu: “Ve bu sonuç kaçınılmaz olarak gelişmiş ülkelerle uçurumun açılmasına neden oldu. Sanayileşmiş ülkelerle aramızdaki mesafeler kısalması gerekirken daha da büyüdü ve aramızdaki farklar gün be gün aleyhimize çoğaldı. Dünyanın büyük ekonomileri arasında sayılmak elbette önemlidir. Ancak dünyanın 17'nci büyük ekonomisi olduğumuzu sürekli olarak dillendirmekle ülkemizin gelişmişlik düzeyine çıktığını da söyleyemeyiz. Öncelikli olan, sıralamada kaçıncı olduğumuzdan ziyade; yoksulluğun, işsizliğin ve çaresizliğin üstesinden nasıl geldiğimiz ve geleceğimiz meselesidir. Vatanımızın en ücra köşelerinde hala aç, sefil ve gelecekten umudunu kesmiş insanlarımız varsa ekonomik gelişmişlik sıralamasında birinci olmamızın dahi bir anlamı olmayacaktır.”

TOBB'dan işsizliği azaltacak öneriler

· Enerji üzerindeki yüksek vergiler azalsın.
· İhracat sigortası etkin çalışsın.
· Vergi ve prim borçları yeniden yapılansın.
· Faizler daha makul düzeye insin.
· İleri teknoloji kullanan girişimci desteklensin.
· Ar-Ge teşvikleri artarak sürsün.
· Mesleki eğitim komple elden geçsin.
· Kadınların ekonomiye katkıları artırılsın.
· KOBİ'ler bankaların insafına bırakılmasın.

NOTLAR
'Kılıçdaroğlu CHP'yi yukarı çeker' beklentisi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun hükümetin bazı icraatlarını destekleyen cümleleri salondan alkış aldı.
TOBB'un Anayasa değişikliğine dair pozitif politikası ile Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımı örtüştü.
TOBB'un 65'inci genel kuruluna yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Bunun 1000'e yakınının kadın olduğu dikkati çekti.
1555 delegenin yanısıra, 600 kadın girişimci, 150 genç girişimci ve 50 tane de yurt dışında yaşayan Türk işadamı da genel kurula katıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ilk kez bir TOBB genel kuruluna katıldı ve konuştu. Salona girerken büyük alkış aldı ama konuşması sırasında salon yarı yarıya boşaldı.
CHP'de kurultay aynı zamana denk geldiği için genel başkan düzeyinde katılım olamadı. CHP'yi Faik Öztrak temsil etti.
Önceki akşam delegelerin katıldığı resepsiyonda ve dünkü genel kurul sırasında CHP'deki değişim de çok konuşuldu.
TOBB delegelerinin genel kanaati Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin oylarını yukarı çekeceği yönünde belirginleşti.
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri