Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce 21 Aralık 2013'te İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavı gerçekleştirilmiş ve A, B, C kategorilerinde 5 ayrı ilde yapılan sınava yaklaşık 105 bin kişi katılmıştı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan soruların bir dershane zinciri tarafından kendi personeline dağıtıldığı iddia edildi. Sözkonusu dershane zincirinin dershanelerin kapatılmasının gündemde olduğu bugünlerde açıkta kalması muhtemel personelinin mağduriyetini bu şekilde önlemeye çalıştığı ileri sürüldü. Soruların, sınavın uygulamasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) sınavın yapıldığı illerdeki personelince mi yoksa soruları hazırlayan birimlerce mi sızdırıldığı konusu araştırılıyor.
'DOYGUN MAAŞ' İMKANI
80 bini aşkın kişinin girdiği İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlık sınavında adaylar A, B ve C kadroları için yarıştı. MEB personelince İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana illerinde gerçekleştirilen sınavlar sonucu başarı düzeyine göre belirlenecek 7 bin 500 aday, kamu personeli olarak istihdam edilecek. A, B ve C olarak risk gruplandırılması yapılan işyerlerinde görev alacak uzmanlar, bu sınavdan sonra edinecekleri belge doğrultusunda çalışabilecek. Çalışma hayatını denetleyen müfettişler, mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları, teknik öğretmenler, Fen Edebiyat Fakültelerinin fizik-kimya-biyoloji bölümleri mezunları ve üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programlarından mezun olanlar arasından seçiliyor. C sınıfı uzmanların 2-3 bin TL, B sınıfı uzmanların 3-7 bin TL, A sınıfı uzmanların ise 7-15 bin TL arasında maaş aldıkları belirtiliyor. Dönüşümü planlanan dershanelerde çalışan öğretmenleri yüksek maaşlı kadrolara yerleştirmek için sınav sorularını kimlerin sızdırdığı yetkililerce inceleniyor.
C SINIFI'NA YOĞUN İLGİ
21 Aralık 2013 Cumartesi günü gerçekleştirilen sınava toplam 104 bin 612 kişi başvuru yaptı. Başvurulardan 16 bin 403'ü A ve B sınıfı uzmanlık için oldu. Sınava en fazla başvuru 79 bin 565 ile C sınıfı uzmanlıkta yaşanırken, en az başvuru ise 8 bin 644 kişiyle iş yeri hekimliğinde gerçekleşti. Birinci gruptaki İşyeri Hekimliği branşında 6 bin 843 kişi sınava girerken, C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına ise 57 bin 560 kişinin katıldığı öğrenildi. B sınıfına 6 bin 112, A sınıfına ise 9 bin 568 kişinin girdiği kaydedildi.
Yeni Şafak