ABD’li internet devi Google, üzerinde çalıştığı internet gözlükleriyle hayata bakışımızı değiştirmeye hazırlanıyor. Google bünyesindeki sosyal paylaşım ağı Google+ sitesindeki Project Glass (Cam Projesi) sayfasına dün yerleştirilen bir video Google’ın gerçek dünya ile sanal alemi birleştirecek bir gözlük üzerinde çalıştığını ortaya çıkardı.
Siteye yerleştirilen videoda gümüş çerçeveli özel gözlük dikkati çekiyor. Bu gözlükte küçük bir kamera ve ekran yer alıyor. Sürekli internete bağlı bu gözlükle yön bilgileri, hava tahminleri ve hatta arkadaşlardan gelen mesajlar gözünüzün önünde beliriyor. Komutlar gözlükte yer alan mikrofon yardımıyla sözlü veriliyor.
İnternet gözlüğü akla ilk olarak başrolünde Arnold Schwarzenegger’in oynadığı Terminatör filmlerini getiriyor. Bu seride sayborglar gözlerinin önünde ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve görüntüyü getirebiliyor.
Sergey Brin işin başında
Google, gözlük konseptinin henüz seri üretim aşamasından çok uzak olduğunu belirtiyor. Proje üzerinde çalışan ekip videoya, “Teknoloji sizin için çalışmalı. İstediğinizde yanınızda olmalı. İstemediğinizde önünüzden çekilmeli. Google X Laboratuarı‘ndan bir grup böyle bir teknoloji geliştirmek için Project Glass’ı başlattık. Bu proje dünyayı keşfetmenize ve paylaşmanıza yardımcı olacak” notunu ekledi.
Google’ın kurucularından Sergey Brin, Kaliforniya merkezli X Labs ile çok yakından ilgileniyor. X Labs’in en bilinen bir diğer çalışması ise büyük ilgi gören sürücüsüz otomobil. Google’ın hazırladığı videoda New York sokaklarında internet gözlüğü takan bir kişinin perspektifinden görüntüler var. Bu kişi sözlü komutla fotoğraf çekiyor, fotoğrafları Google+ sitesine yüklüyor, yol tarifi alıyor, hava durumunu öğreniyor ve kendisine yakın bir yerde olan arkadaşlarından haberdar oluyor. Gözlükle videokonferansa katılmak bile mümkün.
Ya kazalara yol açarsa...
Google’ın proje üzerinde iki yıldır çalıştığı ve yakında Google ekibinin halk arasına bu gözlüklerle karışıp testlere başlayacağı belirtiliyor. Ancak internet gözlüklerine getirilen en büyük eleştiri insanların dikkatini dağıtarak yolda ve trafikte ciddi kazalara yol açabileceği yönünde.
Milliyet