İnterneti gençler, ençok müzik dinlemek ve chat yapmak için kullanıyor

Intel'in insanların bilgisayarı ne amaçla kullandıklarını ortaya çıkartmak ve varsa önyargılarını öğrenip kullanıcı sayısı artırmak için yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

 

Araştırmada kadınların erkekler kadar bilgisayar ve internet kullanıcısı olmadıklarını gördüklerini söyleyen Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, aradaki uçurumun azalması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Çiğdem Ertem, "Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması"nın sonuçlarından örnekler verdi. Ertem, "Yaptığımız araştırma sonucunda bilgisayar kullanan ve satın alabilecek düzeyde olanların oranı yüzde 70'e yakın. Son bir ayda internet ve bilgisayar kullananların oranı yüzde 74, GSM üzerinden internete ulaşanların sayısı ise yüzde 13 civarı. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu 16-24 yaş aralığında yoğunlaşıyor. Bilgisayar eskiden işyerlerinde kullanılırken bu araştırma yüzde 78 gibi bir oranda evlerde kullanıldığını gösterdi. Önümüzdeki bir yıl içerisinde bilgisayar satın almak isteyenlerin odanı da oldukça yüksek. Çoğunlukla internete ulaşabilmek için bilgisayar almak isteniyor."dedi.

Araştırmanın ortaya koyduğu söz konusu değerlerin önemli bir soruna işaret ettiğine dikkat çeken Intel Türkiye Genel Müdürü Ertem, görüşlerini şu sözlerle açıkladı: "Bu veriler, ülkemizde kadınla erkek arasında bilgisayar kullanımı konusundaki erişim imkanları ve farkındalık problemini ortaya koymak açısından son derece önemli. Aynı zamanda çıkan yüzdeler, toplumun genelinin yanı sıra, özellikle kadınların bilgisayar okuryazarlığı, kullanımı ve bilişimin diğer unsurlarından sağlayabilecekleri faydalar konusunda hem bilinçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi hem de gerekli imkanların oluşturulması doğrultusundaki ihtiyacı net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu sonuçlar da bize Intel olarak 2005 yılından beri hayata geçirdiğimiz, teknolojiye ve bilişime en uzak kesim olarak görülen kadınlarımıza bilgisayar ve internetin faydalarını anlatmaya çalıştığımız "Kadın ve Bilişim Platformu" projemizle ne kadar doğru bir alana odaklandığımızı gösteriyor. Intel olarak bilişim teknolojilerinin Türkiye'nin neresinde yaşıyor, hangi yaştan ve cinsiyetten olursa olsun tüm bireylere sağlayacağı fırsat eşitliğine dikkat çekmeye bundan sonra da devam edeceğiz. Bu araştırma sonuçlarının paylaşılmasının ardından bilgisayar ve İnternet kullanımı konusunda karşılaşılan engellerin azalarak ortadan kalkacağı bir döneme girmiş olmayı umut ediyoruz."

Bilgisayarı eğlence amacıyla kullandığımızı açıklayan Çiğdem Ertem, "Araştırma bilgisayar ve internetin ençok müzik indirme, kaydetme ve dinleme için tercih edildiğini gösterdi. Bunu sohbet, diğer ifadesiyle chat ve fotoğraf kaydetmek takip ediyor. Ardından e-postalara bakmak geliyor. Bu da gün geçtikçe teknolojinin sosyal hayatın bir parçası olmaya başladığını ortaya koyuyor. Eğitim, öğretim ve bankacılık gibi işlemleri yapmak isteyenler ise bilgisayarı olmayanlar."şeklinde konuştu.

Bilgisayarın okul öncesi eğitimde de kullanılmasının vaktinin geldiğini belirten Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise ebeveynlere bilgisayardan korkmamalarını onların da kullanmaları gerektiğini söyledi. Narlı, Sosyo Ekonomik Statü (SES) düştükçe bilgisayarın eğitim ve bilgi üretimi için değil de eğlence amacıyla kullanıldığına dikkat çekti.

Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması, Temmuz-Ağustos 2009 döneminde, 16 yaş ve üzeri şehir nüfusunun bilgisayarla ilişkisini saptamak ve bilgisayar kullanımına ilişkin bilgiler elde etmek amacıyla yapıldı. Araştırmada, Türkiye genelinde tüm gelişmişlik düzeyindeki ilçeler kapsandı ve analiz aşamasında nüfusa orantılı ağırlıklandırma yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 28 il, 55 ilçe merkezi ve 113 mahallede bin 134 kişiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=915901&title=interneti-gencler-encok-muzik-dinlemek-ve-chat-yapmak-icin-kullaniyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri