İnternet Sahipleri Dikkat!

Modem sahiplerine "şifreni paylaşma" uyarısı

MODEM SAHİPLERİNE 'ŞİFRENİ PAYLAŞMA' UYARISI

Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, modem şifrelerinin bilinçli ya da bilinçsiz şekilde paylaşılmaması gerektiğini belirterek, modemi kullanan birinin işleyeceği suçun modem abonesinin sorumluluğu altında olduğunu söyledi.

Rixos Otel'de devam eden 27. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın üçüncü gününde internet güvenliği konusu ele alındı.

Panelde konuşan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, modem şifrelerinin bilinçli ya da bilinçsiz şekilde paylaşılmamasını belirterek, modemi kullanan birinin işleyeceği suçun modem abonesinin sorumluğu altında olduğunu uyarısında bulundu.

Kablosuz modemlerde şifrenin bilinçli veya bilinçsiz şekilde paylaşılmasının risklerinin söz konusu olduğuna dikkat çeken İlbaş, "Şifre paylaşımının öncelikli bir kablosuz modemin erişim şifresinin belirlenmemiş olması yani bilinçsiz bir şekilde şifrenin paylaşılmış olması 253 bilgisayarın bağlanmasına neden oluyor. Bu bilgisayarlardan herhangi bir tanesinde yapılacak işlenen suç modemin sahibini ilgilendiriyor. Bazı kullanıcılar kablolu veya kablosuz modemlerini kendi istekleri ile şifresini paylaşıyorlar bunun da bir takım sıkıntıları var herhangi bir suç işlenmesi halinde abonenin sorumluluğu altında kalıyor. Buna ek olarak modemin şifresinin paylaşılarak internetin paylaşılması ayrıca suç kapsamında." dedi.

İlbaş, konuşmasında şunları söyledi:

"Veri güvenliğinin üç boyutu var. Bunlardan birisi kullandığımız ağ güvenliği, servis aldığınız hizmetin güvenliği ve üçüncüsü de aradaki iletişimin güvenliği. Sunucu olarak tabir ettiğimiz bankalarda sunucunun güvenliğini sağlamak bankanın sorumluluğunda aradaki verinin naklinin sağlamak yine bankanın sorumluluğu altında ancak kişinin bilgisayarının güvenliği müşterilerin sorumluluğu altında.

Eğer kullanıcı bilgisayarındaki bir güvenlik açığı nedeniyle suç olan fiil ortaya çıktıysa tabi bankalar hukuksal açıdan sorumluluk kabul etmeyebilir. Orada suçlu ya da kusurlu tarafın kim olduğunun bulunması gerekiyor. Türkiye bilişim teknolojilerine biraz daha geç geldiği için bazı sıkıntılar var mevzuatımızda. Onlar tamamlanmak üzere hem teknik açıdan hem hukuksal açıdan Avrupa'nın gerisindeydik ancak aradaki farkı kapatmak üzereyiz."

 

aktifhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri