İnternet parası için dilenen öğrenciler var

Erzurum'da okula gitmek üzere evden çıkan ve 6 gün sonra cesedi bulunan Musa Kang'ın, 'Metin2' adlı oyun nedeni ile kaçırıldığı iddiası gözleri internet oyunlarına çevirdi.

İnternet kafelerin en iyi müşterisi olan ilköğretim öğrencilerinin para hırsını da tetikleyen oyunları oynamak için dilendiği bile ortaya çıktı. Öğrencileri kafelerden uzak tutmak için dedektif gibi internet kafeleri gezen İstanbul'daki Ayhan Şahenk İlköğretim Okulu Müdürü Ergün Nart, internet bağımlısı ortaokul öğrencisi A.Y.'nin havaalanında dilendiğini, havaalanı yetkililerinin kendisini arayarak haber verdiğini anlatıyor. A.Y.'yi defalarca internet kafeden çıkardığını söyleyen Nart, durumu aileye aktardıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirtiyor. Fatma Süslügil İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Zekayi Yılmaz da benzer bir vaka ile karşılaştığını ifade ediyor. Dördüncü sınıfa giden iki öğrencinin Topkapı'da bir firmaya giderek kitap, defter alamadıklarını bu yüzden okula gidemediklerini anlatarak ağlayarak para istiyor. Yılmaz, ertesi gün firma yetkilisinin okula gelerek bu iki çocuk hakkında bilgi istemesi üzerine durumu öğreniyor.

İnternet kafeler sabah 06.30'da açılmasın

Konuştuğumuz okul müdürleri, internet parası için dilenen öğrencilerin yanı sıra su, kâğıt mendil satarak, insanları tartarak, para kazanmaya çalışan bu çocukların çoğunun internet kafelerin müdavimi olduğuna dikkat çekiyor. İnternet kafelerin sabah 06.30'da açıldığına, birçok öğrencinin ailesine 'okula gidiyorum' diyerek gününü kafelerde geçirdiğine işaret eden okul müdürleri, "Bu işyerlerinin sabah erken saatlerde açılmasına izin verilmemeli. Okulların karşısında bir sürü internet kafe var. Çocuklarımızın geleceği için internet evlerine denetim sıklaştırılmalı." diyor.

İnternet kafelerin müdavimi olan on binlerce öğrenci okullarında da devamsızlıktan kalma tehlikesi yaşıyor. Devamsızlıkların artması üzerine öğretmenler durumu okul müdürleriyle paylaşıyor. Birçok okul müdürü, oyun bağımlısı öğrencileri alışkanlıklarından vazgeçirmek için çare arayışında. Öğrenciler derse girdikten sonra mahalle aralarını, civardaki internet kafeleri gezen okul müdürleri, kafelerde yakaladıkları çocukları doğruca okula getiriyor. Gözlemlerini Zaman'a aktaran okul müdürleri kafelerde hep aynı öğrencilere rastladıklarını belirtiyor. Çocukları okula götüren müdürler, internet kafe sahipleriyle karşı karşıya kalıyor.

Kafe sahibi, müdürü tehdit etti

Ayhan Şahenk İlköğretim Okulu Müdürü Ergün Nart, bazı kafe sahiplerinin kendilerinden hoşlanmadığını, kafeden müşterileri kaçırdığı iddiasıyla tehdit bile aldıklarını söylüyor. Bir başka okul müdürü, kafe sahibinin kendisini ayaklarına kurşun sıkmakla tehdit ettiğini belirtiyor. Ergün Nart, öğrenciler okula gelmediğinde mutlaka aileyi aradıklarını ama bazı ailelerin bu konuda bilinçsiz olduğundan yakınıyor. Nart, her hafta öğrencilerin evlerine devamsızlık raporu gönderdiklerini ancak ailelerin çocukların takibini yapmadığını dile getiriyor. Rehber öğretmen Hatice Özdemir de okul olarak bir an evvel velileri bilinçlendirme seminerleri düzenleyeceklerini aktarıyor. Özdemir, bu konuda acilen çözüm beklediklerini, bağımlılık yapan oyunların kontrolsüz kullanımını ortadan kaldırmaya yönelik tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Okul yönetimleri, öğrencilerin devamsızlıktan sınıfta kalmalarına sebep olan internet bağımlılığına karşı emniyetten yardım istiyor. Müdürler internet kafe sahiplerinin çeşitli uyarılarıyla karşı karşıya kaldığından kafeleri çocuk polisine şikayet ediyor. Denetledikleri kafede 12 yaşın altında çocuklar varsa ve bilgisayarlarda filtreleme programları yoksa polis tutanak tutuyor. En düşük 10 bin, en yüksek 50 bin lira olmak üzere para cezası kesiyor.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri