İnternet güvenliği okullarda ders olmalı

Dünyada bilgisayar korsanlığı suçunun sebep olduğu zarar, uyuşturucu ticaretini geçti

Ağ güvenliği alanında dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan Fortinet’in üst düzey yöneticisi Joe Sarno, internet güvenliği eğitiminin çok küçük yaşlarda başlaması gerektiğini savunuyor.


-İnternete bağlı cihazların sayısı dünyadaki insan sayısından daha hızlı artıyor. Önce bilgisayar, televizyon, akıllı telefon, tablet derken şimdi de saat ve bileklik gibi aksesuarlar internete dahil oldu. Bundan sonra sırada fırın, buzdolabı, ampül, klima gibi cihazlar var. Bugün dünyada internete bağlı cihazların sayısının 7 milyarı geçtiği biliniyor. 2020 yılında bu sayı kimilerine göre 50, kimilerine göre 200 milyar olacak. “Nesnelerin İnterneti” adı verilen bu teknoloji yaygınlaştıkça günlük yaşamda kullandığımız birçok cihazın internet erişimine açık olacağı kesin.

Ağ güvenliği alanında dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan Fortinet’in Doğu EMEA Başkan Yardımcısı Joe Sarno’ya göre sosyal ağların yaygınlaşması internet kullanımını artıran en önemli unsur. “Akıllı telefon kullanımına baktığımızda çoğunlukla sosyal ağlar üzerinden fotoğraf veya video paylaştığımızı, chat yaptığımızı görüyoruz. Birçok kişinin iki telefonu var. Son istatistiklere göre dünya internet bant genişliği her 18 ayda iki kat artmakta. İnternette paylaştığımız verinin hacmi artıyor.”

Joe Sarno’ya göre bu durum online güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmekte. “Dünya çapında yaptığımız bir araştırmaya göre BT yöneticilerinin yüzde 63’ü güvenlik endişeleri yüzünden yeni projelerini hayata geçirmek istemiyor. Eskiden şirketlerde online güvenlik konusunda endişe duyanlar sadece BT uzmanları olurdu, şimdi birçok şirketin yönetim kurulu üyesi de aynı endişeyi taşımakta. Üst düzey teknoloji şirketlerinde bile güvenlik sorunları ortaya çıkınca haliyle artık herkes bu konuda meraklanıyor.”

Çocuklar arkadaşlarıyla WhatsApp’te konuşuyor

“Araba, buzdolabı, hatta kahve makinası bile artık internete bağlanabiliyor. Fabrikalar üretimlerini internete bağlı cihazlar üzerinden yapıyor. Biometrik veriler, sağlık verileri, lokasyon verileri teknoloji firmaları tarafından toplanıyor. Bağlantı seviyesinin bu kadar artması güvenlik sorunlarını kritik seviyeye çıkarmakta. Tüm sistemlerin açık noktası var, örneğin, bir hacker bugün bir bilgisayarı yarın bir arabanın kontrolünü ele geçirebilir. Fortinet olarak bu alanda ciddi çözümlerimiz var. Ama asıl önlem doğru bilinçlendirmede yatıyor. Artık çocuklar bile Whatsapp kullanıyor. Bence bu alandaki eğitimlere okul çağından başlamalıyız. Aileler bu konuda daha bilinçli olmalı.”

d.ergurel@zaman.com.tr

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri