İnsan yetiştirmede değişim şart!

Eğitim sisteminin öncelikleri, sorunları ve bunlara çözüm önerileri "21. Yüzyılda Eğitimin Geleceği" konulu toplantıda konuşuluyor.


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eğitim politikalarını, çağın değerlerini ve ülke insanının temel ihtiyaç alanlarını dikkate alarak AB sürecinin kazanımları çerçevesinde yeniden belirlemek gerektiğini bildirdi.

Çubukçu, Başkent Öğretmenevi'nde çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile Bakanlık bürokratlarının katıldığı, ''eğitim sisteminin önceliklerinin, sorunlarının ve çözüm önerilerinin'' ele alınacağı ''21. Yüzyılda Eğitimin Geleceği'' konulu toplantı düzenledi.

Toplantının açılışında konuşan Çubukçu, ''eğitimin geleceğinin tartışılacağını'' ifade ederek, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçen bir dünyada en büyük zenginliği üretecek olan eğitim ve bilgi konusunda akademisyenlerin görüşlerinin, eğitim sistemine ilişkin tespitlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Çubukçu, ''temel insan hakkı olan eğitimin herkes için hayata geçirilmesi konusunda Bakanlığın çağdaş bir eğitim için uygun şartlar ve ortam hazırlama yolunda yoğun bir çaba içinde bulunduğunu'' kaydetti. Bu yüzyılda her şey değiştiği gibi eğitim teknolojilerinin ve eğitim anlayışlarının, rekabet etmenin ve ayakta kalmanın koşullarının da değiştiğini belirten Çubukçu, geçmişte revaçta olan mesleklerin yerini, bilgi ve teknoloji yoğun sektörlere bıraktığına işaret etti.

Çubukçu, Türk milli eğitim sisteminin de yeni yüzyılın insanını yetiştirmek amacıyla bu değişime ayak uydurması gerektiğini dile getirdi. Çubukçu, çocukları, çağın gerektirdiği bilgi, donanım ve beceriyle zenginleştirerek yaratıcı, üretken, bilgiyi hayatın içinde kullanabilecek şekilde yetiştirmenin zorunlu olduğunu vurguladı.

Hayat boyu öğrenmenin de yeni dönemin en önemli felsefesi olduğunu ifade eden Çubukçu, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin sürekli yeni bilgi ve beceri edinilmesini gerekli kıldığını, bunun da yaşam boyu sürecek eğitime gereksinimi öne çıkardığını söyledi.

''ÜNİVERSİTELERİN BİRİKİMİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ''




Öğrenme alanlarının da güç geçtikçe artarak değişiklik gösterdiğini, iş yaşamı ve mesleklerdeki hızlı değişimin esnek bir eğitim sistemini gerektirdiğini vurgulayan Çubukçu, ''Bu yüzden eğitimin sorunlarını ele alırken bütüncül bir bakış açısıyla sistem bütünlüğü içinde hareket etmek gerektiği düşüncesindeyim'' dedi.


''Milli Eğitim Bakanlığının, eğitimin kalitesini artırmak, dünya ile rekabet edebilmek ve AB sürecine uyum sağlamak amacıyla başlatılan projeleri devam ederken bir taraftan da yeni adımların atılması gerektiğini'' ifade eden Çubukçu, toplantıyı bu çerçevede düzenlediğini dile getirdi.


Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Bakanlık olarak dünyadaki bilimsel gelişmeleri, eğitim sektöründe yapılan yenilikleri ve eğitim bilimlerindeki gelişmeleri yakından takip etmek ve bunları eğitim sistemimize aktarmak istiyoruz. Bunun için üniversitelerimizin birikimi bizim için önemli. Milli eğitimin sorunlarına beraber çözümler getirmek, dünyadaki gelişmelere paralel atılması gereken adımları ve yapılması gereken işleri birlikte düşünmek, planlamak ve uygulama safhasında izleyerek birlikte değerlendirmek istiyoruz. Eğitim politikalarımızı, çağın değerlerini ve ülke insanımızın temel ihtiyaç alanlarını dikkate alarak AB sürecinin kazanımları çerçevesinde yeniden belirlemeliyiz. 21. yüzyılda Türkiye'nin başarısını, dünyadaki gelişmelere ne ölçüde uyum sağlayabildiği belirleyecektir.


Ülke olarak değişen dünyaya ve değişen toplumsal taleplere göre eğitim alanında da yeni örgütlenmelere gitmek, yeni söylemler geliştirmek, yeni yol haritaları hazırlamak durumundayız. Yol haritamızı çizerken doğal olarak kendi gerçeklerimizden, kendi şartlarımızdan yola çıkacağız. Aynı zamanda dünyadaki değişimlere paralel olarak yol haritalarımızı sürekli gözden geçireceğiz. Bu haritalarda bazen kısmi, bazen köklü yenilikler yapacağız.''


Toplantıda ele alınacak konuların, sorun alanlarının ve çözüm önerilerinin, ilgili birimlerce sürekli takip edileceğini söyleyen Çubukçu, ''Önerilen somut, pratik, uygulanabilir önerilerin üzerinde birimlerimiz çalışarak çözümlerin hayata geçirilmesi sürecini başlatacaklardır. Bu toplantıda ilke olarak eğitime ilişkin her şey konuşulsun istiyoruz'' diye konuştu.


Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.


Etiketler: nimet çubukçu eğitim sorular çözümler

(AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri