İngiltere’de okumak isteyenlerin bir diğer araştırma konusu ise ülkedeki eğitim sistemidir. Ülkenin kullandığı eğitim sistemindeki başarısı uluslararası alanda da kanıtlanmıştır ki bu sebepten dolayı Türkiye’den İngiltere’ye eğitim amaçlı göçler yapılır. Fakat İngiltere eğitim sistemi şeklinin nasıl ilerlediği, neleri kapsadığı, kaç aşamadan oluştuğu, ülkemiz ile olan farklılıkları gibi sorular kafamızı meşgul edebilmekte. O nedenle, İngiltere’de okumak isteyen fakat eğitim sistemi ile ilgili kafa karışıklığı yaşayanlar için ilköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrencileri kapsayan bir yazı hazırladık.
İngiliz Eğitim Sitemi
İngiliz eğitim sistemi 5 aşamalı olarak karşımıza çıkmakta. Bunlardan bahsedecek olursak sırasıyla:
- Early Years (Okul Öncesi),
- Primary (İlkokul),
- Secondary (Ortaokul),
- Further Education (Kolej)
- Higher Education (Üniversite)
İlkokuldan kolej eğitimine kadar kapsayan dönemi, İngiltere ücretsiz olarak belirlemiştir. Aileler okul seçimi için belediyeye başvuru yapar ve oturdukları evin konumuna uygun bir okula göre çocuklar kayıt yaptırılır. Anlayacağınız, Türkiye’den İngiltere’ye taşınmanızla birlikte şayet 5-16 yaş aralığında çocuğunuz varsa, öncelikli olarak evinizi tutarak bulunduğunuz bölgenin belediyesine başvuruda bulunmanız gerekiyor. Onun dışında, uzun dönem sağlık sorunları yaşayan çocuklar için ise İngiliz hükümeti Home educate adı verilen uzaktan eğitim sistemini de kullanıyor. Ama dediğimiz gibi bu yöntem sadece ciddi sağlık problemi yaşayan çocuklar için geçerli. İngiltere eğitim sistemi, Ulusal Müfredat (National Curriculum) üzerinden yapılır ve devlete bağlı bütün okullar bu müfredatı kullanır.
Early Years ( Okul öncesi)
Ailenin isteği doğrultusunda tercih edilen bir eğitimdir. 3 – 4 yaşlarından itibaren gidilen okul, ücretlidir. İngiltere eğitim sistemi, zorunlu eğitimi 5 yaş ile 16 yaş arasında tabii tutar.
Primary School ( İlkokul)
Zorunlu ve ücretsiz bir eğitimi içerir. İngiltere eğitim sistemi; ilkokul kısmı Key Stage 1 ve Key Stage 2 olmak üzere 2 farklı kısımdan oluşur. Key Stage 1, 5 – 7 yaş arası; Key Stage 2 ise 3.sınıf ile 6.sınıf arasındaki, 8 – 11 yaş arasındaki çocukları kapsar. Key Stage 2 kısmının sonunda çocuklar, SATS (Standart Attainment Tests) ismi verilen İngiltere genelinde yapılan sınavlara girerler. Fakat bu sınavda etkili olan okulların başarılarıdır. Yani bu sınav, öğrencilerin gideceği ortaokulu belirlemiyor.
Secondary School ( Ortaokul)
İngiltere’de ortaokul sistemi ilkokul gibi ücretsiz ve zorunlu bir şekilde ilerler. Bu kısım Key Stage 3 olarak adlandırılır. Yani, 7. 8. ve 9. sınıflardaki çocukları kapsar. Bu dönemde yapılan resmi bir sınav yer almaz. Key Stage 3’de dönem sonu itibariyle öğrenciler, 10. ve 11. sınıfta yer alacak temel dersler haricinde öğrenmek istedikleri dersleri seçerler ve Key Stage 4’e geçerler. Bu kısım ise, 10. ve 11. sınıftaki çocukları içerir. (15-16 yaş aralığı)
İngiltere eğitim sistemi boyunca en önemli süreç Key Stage 4 olarak bilinir. Çünkü öğrenciler bu dönemin sonunda, GCSE (General Certificate of Secondary Education) sınavına girerler. Bu sınavı başarıyla tamamlayan ve sertifika alan öğrenciler isterlerse iki yıl sonra İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level-GCE A-Level) sınavına girebilirler. Son olarak bu sınav sonucunda öğrenciler üniversiteye devam edebiliyorlar.
Further Education (Kolej)
Key Stage 5 olarak geçen kolej eğitimi İngiliz hükümeti tarafından zorun ve ücretsiz olarak belirlenmiştir. Bu kısım 12. ve 13. sınıf arası olarak geçer ve 16-18 yaşındaki öğrencileri kapsar. Sixth Form Kolejler 16 yaşını doldurmuş öğrencileri 2 sene boyunca İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level-GCE A-Level) kısaca A-Level sınavlarına hazırlar ve öğrenciler istekleri doğrultusunda A-Level ya da mesleki kurslar olan BTEC kurslarına katılabilirler. Bu söylediğimiz 2 kurs şekli de öğrencilerin üniversiteye gitmeleri için uygun oluyor. Ancak A-Level sınavına yönelik eğitim alan öğrenciler, akademik alanda daha fazla bilgi sahibi olacakları için, prestijli bir üniversiteye girme ihtimalleri çok daha yüksek olmakta.
Higher Education ( Üniversite)
İngiltere eğitim eğitim, üniversite eğitimlerini zorunlu tutmamıştır aynı zamanda bu eğitim ücretlidir. İngiltere’de üniversite eğitimi ücretli. İngiltere üniversitelerinde yıllık harçlar bulunur. Bu harçlar, yerli ve AB vatandaşı öğrenciler için, yıllık 6 bin – 9 bin Sterlin arasında seyrederken; diğer öğrenciler için 15 bin ile 25 bin Sterlin arasında değişebilir.
İngiltere’de eğitim sistemi hakkında merak ettiğiniz her şeyi çok daha detaylı öğrenebilmek için iletişim formumuzu doldurarak sizi aramamızı sağlayabilirsiniz.
İletişim Bilgilerimiz
Kaynak : https://edukas.com.tr/blog/7-madde-ile-ingilterede-egitimin-faydalari/
Telefon : +90 (232) 422 05 56
E-Posta : info@edukas.com.tr