İndirime Direnen Bayiye Rekor Ceza

Tavan fiyat uygulamasını protesto edip istasyonunu kapatan akaryakıt bayisini kötü sürpriz bekliyor.

EPDK, akaryakıt satış hizmetini aksatan bayilere 134 bin 400 lira para cezası kesebilecek...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıt satış fiyatlarına üst limit getirilmesini protesto etmek için istasyonunu geçici süreyle kapatıp akaryakıt satışını durduracak bayilere ceza verileceğini bildirdi. Akaryakıt satışını durduran bayinin lisans kurallarına aykırı hareket etmiş olacağını belirten EPDK yetkilileri, böyle bir durumda bayilere 134 bin 400 lira ceza kesileceğini söylediler.

İSTEYEN KAPATACAK

PÜİS Başkanı Muhsin Alkan, önceki gün düzenlediği toplantıda, EPDK'nın tavan fiyat uygulamasının, başta rafinerilere uzak bayiler olmak üzere tüm akaryakıt bayilerin kârını sıfırladığını savunarak, bayilerin kapanacağı uyarısında bulunmuştu. Dün Ankara'da bayilerle yapılan toplantılarda ortak eylem kararı çıkmadı. Ancak, bayiler istasyon kapatıp kapatmama konusunda serbest bırakıldı. Buna göre, zarar ettiğini düşünen bayi kendi isteğiyle geçici olarak istasyonunu kapatıp akaryakıt satışını durduracak.

LİSANS İPTALİNE KADAR GİDER

Konuya ilişkin BUGÜN'e bilgi veren EPDK yetkilileri, bayilerin akaryakıt istasyonunu kapatması ile tavan fiyat uygulamasına riayet edilmemesi durumunun, lisans kurallarına muhalefet suçu içerisine girdiğini söylediler. EPDK ile lisans sözleşmesi imzalayan bayilerin, hem fiyat hem de akaryakıtın vatandaşa sorunsuz ulaştırılması hizmetini yerine getirme açısından yükümlülük altına girdiğini belirten yetkililer, hizmetin aksatılması halinde ilk etapta 134,4 bin TL para cezası uygulanacağını, durumun düzeltilmemesi halinde de geçici lisans iptali cezası verilebileceğini ifade ettiler.

İNDİRİM SADECE BİR SAAT SÜRDÜ

EPDK'nın tavan fiyat uygulamasıyla ikinci kez indirdiği akaryakıt fiyatları, bazı istasyonlarda karışıklığa neden oldu. 1 Temmuz itibariyle 3,03 liraya çekilen 95 oktan benzin fiyatı, kafaları karışan bazı istasyonlarda tablolara 3,02 olarak yansıtıldı. Bu fiyattan satış yapan Gayrettepe'deki bir istasyonuna giden muhabir arkadaşımızın yetkilileri uyarması, karışıklığın önüne geçti. İstasyon yetkilisi, diğer akaryakıt istasyonlarına gidip asıl fiyatı öğrendikten sonra yaklaşık 1 saat süren indirime son verdi.

360 milyon cepte kaldı

Benzin ve motorinde 2 aylığına yapılan “kuruş”luk indirim, dağıtım şirketleri ve bayilerin kasasına girecek 360 milyon TL'yi vatandaşın cebinde bırakacak. İşte hesap: Tavan fiyat uygulaması ve öncesinde yapılan indirimlerle birlikte benzin fiyatları litrede toplam 27 kuruş, motorin fiyatları da 14 kuruş indi.

Türkiye'de bu yıl krizin de etkisiyle aylık ortalama 166,6 bin ton benzin, 966 bin ton da motorin tüketilmesi bekleniyor. İndirimin iki ay süreyle devam etmesi durumunda benzinde 90 milyon, motorinde de 270 milyon TL olmak üzere toplam 360 milyon TL'lik bayi payı vatandaşın cebinde kalmış olacak.

EPDK'ya siyah çelenk

Akaryakıta tavan fiyat konulmasına tepki gösteren bayiler dün Ankara'da eylem yaptı. TABGİS, PÜİS ve bayiler “şah damarımız kesildi, buraya konuşmaya gelmedik” diyerek toplantının yapıldığı TOBB ETÜ binasından EPDK'ya yürüdü. Güvenlik yetkilileri tarafından binaya yaklaştırılmayan grup, EPDK'nın yanındaki otoparka siyah bir çelenk bıraktı. Bayiler tavan fiyat uygulamasını alkış ve yuhalayarak protesto etti.

Benzin fiyatında lideriz

EPDK'nın uyarıları ve son olarak da tavan fiyat uygulamasıyla yaklaşık 27 kuruşluk indirim yapılmasına karşın, en pahalı benzin hâlâ Türkiye'de satılıyor. Son indirimlerle 1 litre kurşunsuz benzin 3,03 TL'ye inince, diğer ülkelerle ara az da olsa kapandı. Benzin fiyatında Türkiye'ye en yakın ülke 3,01 TL ile Hollanda. Benzinde AB ortalaması 2,47 TL. Avrupa'da en ucuz benzinse 1,89 TL ile Romanya'da bulunuyor. Rafineri çıkış fiyatı itibariyle Türkiye'deki fiyatlar AB'den pahalı değil. Ancak, AB ortalamasının üzerindeki yüksek vergiler Türkiye'nin liderlikten inmesini engelliyor.

aktifhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri