IMF olmazsa biz ölecek miyiz?

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF'yle yürütülen görüşmelere ilişkin olarak, “Mecbur değiliz ki. IMF olmazsa ölecek miyiz? Hiç öyle bir derdimiz yok” dedi

NTV'ye yaptığı açıklamada ülke menfaatlerine ters bir şeye imza atmayacaklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Üç kez görüştüm. Kendilerine bunu söyledik. Şimdi Sayın Baykal diyor, 'Ne istediler de siz bu işi oyaladınız.'
Söylüyorum ama anlamıyor, iştigal alanı değil. Talep ettikleri şeyler var. Nedir? Gelir İdaresi özerk olsun. Olamaz ya, kabullenmeyiz. Reforme ederiz ama özerk olmaz. Sayın Baykal ve diğer muhalefet yardımcı olsun. Gelir İdaresi'nde 4 ayrı baş var, tek hale getirelim. Sayıyı artıralım, denetimleri kaliteli yapalım. Vergi denetmenleri daha çok küçük esnafla uğraşıyor. Asıl gidilmesi gereken yerler boş. Büyük tüccarların denetiminin sağlıklı yapılması lazım. Diyorlar ki, 'Bu tür kontroller bizi ürkütüyor.' Her şeyin sağlam yürüyorsa niye ürküyorsun? Ama bakıyorsun yüzde 50 kayıtdışı var. Kayıt altına almak zorundayız. Bir araya geldiğimizde 'KDV'yi ÖTV'yi, kurumlar vergisini düşür' diyorsun. Onu düşür, bunu düşür de Türkiye'yi biz nasıl yöneteceğiz, bu yatırımları nasıl yapacağız, yolunu gösterin.”

'Sağırlar uyduruyor'
Erdoğan, IMF'yle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:
“Buna mecbur değiliz ki. Yani IMF olmazsa biz ölecek miyiz? Hiç öyle bir derdimiz yok. Bize şunu söylesin: 'Beraber çalışacağız veya çalışmayacağız.' Bunu söyleyin, yoksa bizi açıklamak zorunda bırakırsınız. Gerekirse deriz ki, 'Kusura bakmayın, olmuyorsa olmasın' bunu diyebiliriz. Türkiye'nin bu gücü var. Brezilya bunu nasıl diyorsa Türkiye de diyebilir. Ama bizi bu noktaya getirmeyin.
Görüşmelerimiz devam ediyor. Çok daha fazla uzatmayı düşünmüyoruz. Artı veya eksi ilişkilerin bir son bulması gerekir. Siyasi bir dayatmayı kabullenemeyiz. Bu yaz sonuna kadar bitmesini temenni ederim.
'Seçimleri düşünerek anlaşma yapmadığımız' eleştirileri... Bunların hepsi uydurma. Sağır duymaz uydurur. Sağır kardeşlerim gücenmesin, onları ben çok severim.”

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri