İMAMA, POLİSE KARİYER VAR MÜFETTİŞE YOK

Hükümet kariyer sistemini bütün kamu kurumlarında uygulamaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.

30.06.2004 tarihinde (5204 sayılı kanunla) 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapılarak öğretmenlik mesleği; Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmen şeklinde kariyer basamaklarına ayrılmıştır.



01.07.2010 tarihinde (6002 sayılı kanunla) 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılarak Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli de kariyer basamaklarına ayrılmıştır. Bu kanun kapsamında; Kuran Kursu öğretmenleri: Kur'an Kursu öğreticisi, Kur'an Kursu Uzman Öğreticisi, Kur'an Kursu Baş Öğreticisi; İmam-Hatipler: İmam-Hatip, Uzman İmam-Hatip, Başimam-Hatip; Müezzin Kayyımlar: Müezzin-Kayyım, Başmüezzin; Vaizler: Vaiz, Uzman vaiz, Başvaiz şeklinde kariyer basamkaları oluşturularak kadrolar yeniden düzenlenmiştir.

16.06.2010 tarihinde 5997 sayılı kanunla; 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan Polis Memuru rütbeleri; Polis Memuru, Başpolis Memuru, Kıdemli Başpolis Memuru olarak kariyer basamaklarına ayrılmıştır.

“Eğitim Müfettişliği” neden kariyer basamaklarına ayrılmıyor?

İlköğretim müfetişleri 13 Haziran 2010 tarihinde 27610 sayılı resmi gazetede yayımlanan 5984 sayılı kanunla “eğitim müfettişi” ünvanıyla genel idare hizmetleri sınıfına alınmıştır. Müfettişlik 657 sayılı yasada zaten kariyer meslek grubunda yer aldığı için değişik Bakanlıklarda çalışan Müfettiş ünvanlı kariyer meslek mensupları, müfettiş yardımcısı, müfettiş ve başmüfettiş olarak kariyer basamakarına ayrılmıştır. Eğitim müfettişleri için benzer bir düzenleme yapılması gerekirken yapılmamış ve eğitim müfettişliği kariyer basamaklarına ayrılmamıştır.

Kariyer meslek olarak tanımlanmayan öğretmenlik, polis memurluğu ve imamlığı bile kariyer basamaklarına ayıran hükumetin eğitim müfettişlerine gelince ayak diremesi 657 sayılı Kanunda kariyer meslek grubu içinde sayılan “eğitim müfettişliği”ni kariyer basamaklarına ayırmaması anlaşılacak bir durum değildir.



Eğitim müfettişlerine alındıkları genel idare sınıfının zam ve tazminatları ödenmediğinden yapılan iyileştirme lafta kalmış hatta maaşlarında artış yerine düşüş olmuştur. Eğitim müfettişlerine hak ettikleri zam ve tazminatlar ödenmemesine rağmen Diyanet işleri Başkanlığı müfettişlerine gelince hükumet cömert davranarak Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan değişiklikle (19. Madde) Başkanlık başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarına, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde ikiyüzünü geçmemek üzere Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle ilgili Bakanın onayı ile belirlenecek oranda ek ödeme yapılacağı hükmü konulmuştur.



Eğitim müfettişliği de diğer müfettişlikler gibi kariyer basamaklarına ayrılmalıdır ve diğer müfettişlerle eşit haklar verilmelidir
memurlar.biz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri