MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin, “Ödüllendirilecek Davranışlar ve Ödüller” başlıklı bölümünün, 107.maddesinde, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerinin, hangi davranışlar sonucunda, hangi ödülleri alacakları hüküm altına alınmıştır.
107.madde şöyle; “Okul Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulunca, örnek davranışları ile derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren öğrenciler;
a) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 55.00, diğer derslerin her birinden 45.00 puandan aşağı olmamak şartı ile tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 olanlar "Teşekkür,"
b) 85.00 puan ve yukarı olanlar "Takdirname,"
c) Üç öğretim yılının her döneminde üst üste Takdirname alanlar "Üstün Başarı",
ç) Üç öğretim yılının her döneminde üst üste Teşekkür ya da dönemlerin herhangi birinden veya bir kaçından takdirname, diğerlerinden teşekkür alanlar "Başarı" belgesi ile ödüllendirilir.”
“Ayrıca, ilköğretim kurumlarının tüm sınıflarında derslerindeki başarı durumuna bakılmaksızın;
a) Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ilk beş dereceye giren,
b) Çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı gösteren öğrenciler "Onur Belgesi" ile ödüllendirilir…”
Bu hükümlere göre “takdir belgesi”, “teşekkür belgesi”, “başarı belgesi”, “üstün başarı” ve “onur belgesi”; yönetmelikte istenilen şartları yerine getiren, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine verilir.
4+4+4 Kesintili Eğitim Yasası yürürlüğe girmeden önceki MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde anılan belgeler, 4-5-6-7- ve 8.sınıf öğrencilerine verilirken; artık ilkokul 4.sınıf öğrencilerine verilmeyecek.
Oysa öğrencileri, ödüllendirme anlamına gelen bu tür belgelerden mahrum etme yerine; bu belgeleri ya da benzer belgeleri, ilkokul birinci sınıftan başlayarak, öğrencilere vermek gerekirdi. Çünkü ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencilerine hangi objektif gerekçelerle bu belgeler veriliyorsa, aynı gerekçeler ilkokul öğrencileri için de geçerlidir.
Aynı şekilde, ödüllendirme öğrencinin olumlu davranışları için isteklendirilmesi ve güdülenmesini kolaylaştırması, öğrencinin öğrenilecek konuya, okula, okul iklimine ilgi duyması, moral motivasyonunu arttırması ve öğrenci davranışlarının onaylanması anlamına da gelmektedir. Bu yönüyle ödüllendirme, bireyin olumlu bir benlik algısı ve sağlıklı bir kişilik örüntüsü geliştirmesini kolaylaştırır.
Bütün bu gerekçeler ortadayken, ilkokul 1.sınıftan itibaren verilmesi gereken, 4+4+4 Eğitim yasasından önce ilkokul 4.sınıf öğrencilerine verilmekte olan takdir ve teşekkür belgelerinin kaldırılması doğru olmamıştır.