İlköğretimde önemli kararlar

İlköğretimde binalar ayrılıyor, ikili eğitim bitiyor.

Eğitimde 2023 Vizyonu” konusunun ele alındığı 18. Milli Eğitim Şurası'nda “İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” başlığını ele alan komisyonunda, “kesintisiz eğitim” uygulaması en fazla tartışılan konu oldu. Komisyonda, “İlköğretim zorunlu eğitimin 'kesintili' ve 'kademeli' olması” önerisi komisyonda gergin anlar yaşanmasına yol açtı.

Zuldür, günahtır

MEB Kız Teknik Eğitimi Genel Müdürü Emine Kıraç, “Hepimiz kız çocuklarının okullaşması, ekonomik özgürlüğünü alması ve daha iyi anne olarak yetişmesi için uğraş veriyoruz. Biz ortaöğretime bu çocukları geçirelim, erken evlilikten kurtaralım derken böyle bir kararın alınması ülkemiz adına zuldür, günahtır. O nedenle bu madde değiştirilmeli” diye konuştu. Komisyon üyelerinin bir kısmı 8 yıllık eğitimle ilgili yasadaki “kesintisiz” ibaresinin kaldırılmasını savunurken, bazı üyeler de bu ibarenin kaldırılması halinde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki çocukların okula gitmeyeceğini, buradaki okullara öğrenci bulmakta zorluk çekileceğini vurguladılar.

Ayrı binalarda eğitim

Dile getirilen görüşlerden sonra öneri, “İlköğretim okullarında zorunlu eğitim kademeli olmalı. Öğrencilerin fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim verilmeli” şeklinde düzenlenerek, kabul edildi.

İkili öğretim bitiyor

Tartışmalar sonucunda “Kademeli olarak ikili öğretim ve birleştirilmiş sınıf uygulamasının sona erdirilmesi, kalabalık sınıf mevcutlarının çağdaş ölçütlere göre (20-25) düzenlenmesi” önerisi kabul edildi. Buna ek olarak “kısa vadede sınıf öğretmenlerine üniversitede birleştirilmiş sınıf eğitimi ve yönetimi verilmesi” görüşü de benimsendi. Öğretim kurumlarından hizmet satın alımı yapılması önerisinin de kabul edildiği komisyonda, özel öğretim kurumlarına okul yapmak için vergi indirimi ve arsa tahsisi noktasında kolaylıklar sağlanması görüşü de kabul edildi. Komisyonda ortaöğretime geçişte sınav uygulamasının olup olmaması konusu da ele alındı. Bazı üyeler sınavın kaldırılmasını önerdi. Bunun üzerine konuşan MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, bu önerinin Türkiye'nin gerçeklerine uygun olmadığını belirtti.

Milli Güvenlik dersini branş öğretmeni verecek

18. Milli Eğitim Şurası'nda “Milli Güvenlik dersi”nin kaldırılması tartışıldı.Tartışmalar sonucunda, bu dersin müfredatının gözden geçirilerek yenilenmesi ve derse branş öğretmenlerin girmesi önerisi benimsendi. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, Milli Güvenlik dersinin ya kaldırılması ya da bu dersin sosyal bilgiler veya inkılap tarihi dersinde verilmesini önerdi. şura'ya Genelkurmay temsilcisi olarak katıldığını belirten Hakan Günay da şunları söyledi, “Uzun yıllar bu dersi vermiş bir öğretmen olarak Milli Güvenlik dersinin içeriğinin öğrencilere faydalı olduğunu ve katkı sağladığını düşünüyorum. İçerik güncellenebilir, değiştirebilir ama burada ortaöğretimin geliştirilmesi konusunda hiçbir dersin müfredatına yönelik spesifik bir inceleme yapılmamışken özellikle Milli Güvenlik dersinin müfredatının değiştirilmesinin ortaöğretimin gelişimine nasıl bir katkı sağlayacağı bende bir soru işareti olarak kaldı. Bu derse giren subaylar görev olarak bu derse girmektedir. Bunun içeriğine hakim öğretmenler tabii ki bu dersi verebilir.” Tartışmalardan sonra komisyonda, “Milli Güvenlik dersi müfredatı gözden geçirilmeli ve derslere branş öğretmenleri girmeli” önerisi benimsendi
akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri