İlçe Müdürleri Görevlendirme Haberleri ile İlgili Analiz…

İlçe Müdürleri Görevlendirme Haberleri ile İlgili Analiz…

Tüm İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine geçici görevlendirme yapılacağı ile ilgili haberleri çok da gerçekçi bulmuyorum. Baktığınız zaman ilçe milli eğitim müdürü kadrolarının 2/3 ü dolu…957 ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrosunun 660 ı dolu. Bu rakam artmış da olabilir. Tüm ilçe müdürlerinin kadrolarının iptal edilmesi ve il milli eğitim müdürlerinde olduğu gibi geçici görevlendirme yapılması çok zor görünüyor. Bu kadar kadrolu ilçe müdürünü hangi kadroya alacaksınız. İllerde il milli eğitim danışmanı, uzmanı adı altında görevlendirme yapmak da pek akıllıca gelmiyor. Çünkü 652 KHK de böyle bir kadro yok. Önümüzde ki günlerde farklı gelişmeler olur, KHK ye eklemeler yapılır onu bilemem. Ama bu şartlarda, Bakanlık böyle bir tasarrufta bulunamaz. İlçe müdürlerini merkeze alması da zor! 81 il müdürüne yapılan yer değiştirme uygulamasını 660 ın üzerinde ki ilçe müdürüne uygulamak, kolay olmaz.

***

Münhal bulunan İlçe müdürlüklerine görevlendirme ya da kadrolu atama yapılması, yazın yapılması planlanan rotasyon uygulamasını çok da etkilemeyecektir, diye düşünüyorum. Batı da ki ilçe müdürlüğü kadrolarına baktığınızda yüzde doksana varan doluluk oranını görebilirsiniz. Münhal sayısı çok az. Rotasyon uygulaması dolu kadrolar üzerinden yapılacağına göre çok da büyük problem oluşturmayacaktır. Bunu yazarken de adaletsiz bir uygulamayı desteklediğim anlamı çıkarılmasın. Bu süreçte bir tane bile kadrolu ilçe milli eğitim müdürü ataması yapılmasın. Ancak, kadrolu şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürü yer değişikliğine kimsenin diyeceği bir şey yok. Ülkemizde, şube müdürü/ilçe müdürü/il müdür yardımcısı sayısı 2100 kadardır. Bu kadrolardan 1800-1900 kadarı rotasyona tabi olacaktır. Mesele burada düğümleniyor. Adaletli bir yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanması önemli!

***

Münhal bulunan ilçe milli eğitim müdürlükleri için geçici görevlendirmelerin yapılacağı konuşuluyor. Bu konuda internet sitelerinde iki gündür CV lerin Bakanlığa verildiğinden bahsediliyor. Valilikten olur yazısı alınacak, Bakanlığa gönderilecek. Valilikler kimlere olur yazısı yazar biliyoruz. Yani eskisi gibi!… Yaz aylarında rotasyon yapılacağını düşündüğünüzde, böyle bir görevlendirmenin hiçbir manası olmayacaktır. Kadrolu atamaların yapılması daha mantıklı geliyor. Kaldı ki şimdiye kadar şartları tutan okul müdürleri, ilçe milli eğitim müdürü olarak atanabiliyordu. Bunun önünde yasal bir engel yok. 660 kadrolu ilçe milli eğitim müdürünün birçoğu bu şekilde atandı. Ya da şube müdürleri arasından Bakan talimatı ile kadrolu atamalar yapıldı. Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde bu konuda açık hüküm var. 3-5 yıl okul müdürlüğü görevinde bulunanlar, duyuruya gerek duymaksızın asaleten atanabiliyorlar. Şube müdürleri için de benzer bir durum söz konusu. Yapılan ya da yapılacak bu tür uygulamalar yasaldır. Yasal olması kamuoyu vicdanında, onaylandığı anlamına gelmez. Teşbihte hata olmaz; 12 Eylül yasalarına göre yapılan yanlış uygulamaları bugün temizlemeye çalışıyoruz. O gün için yapılan uygulamalar yasalara uygundu. Yasalara uygun olması hukuki olduğu anlamına da gelmez. Şu örneği de unutmamak lazım; Bundan 12 yıl önce yapılan şube müdürlüğü sınavı hala konuşulmaktadır. O dönem atamaların yüzde 90 nına yakının adaletli olduğundan kimsenin şüphesi yoktur. 12 yıl önceki sınav hep konuşulacaktır. Önemli olan bu tür uygulamalar ile iz bırakmaktır.

***

Mesele, rotasyonun gündemde olduğu bir dönemde bu tür uygulamaların vicdanlarda yapacağı tahribattır. Bırakın uygulamayı bu tür haberler bile kafalarda soru işareti oluşturmaya yeterli oluyor. Bunu önlemenin yolu şeffaf olmaktan geçiyor. Yapılan ve yapılacak iş ve işlemlerin kamuoyuyla paylaşılması lazım. Gizli kapaklı, kimsenin hiçbir konuda bir şey bilmediği, bekle gör politikası ile işleri yürütmek, demokrasisi olgunlaşmamış ülkelere yakışır. Bakanlığımıza yakışan üzerinde çalışılan Taşra Teşkilatı Yöneticileri Yönetmelik Taslağını STK lar ile paylaşmaktır.

 

Davut ÇALIŞKAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri