İL İÇİ ROTASYON UYGULANAMAZ!

İL İÇİ ROTASYON UYGULANAMAZ!

Son günlerde Taşra Teşkilatı Eğitim Yöneticilerinin yer değiştirmesinin il içi ile sınırlandırılması hususunda internet sitelerinde haberler yer almaktadır. Yürürlükte ki mevzuata göre bir değerlendirme yaptığımızda böyle bir uygulamanın mümkün olamayacağı apaçık ortadadır. Böyle bir uygulama, Devlet memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle atanmalarına ilişkin Yönetmeliğin 15. Maddesi ile Anayasanın 10. Maddesinde yer alan Eşitlik ilkesine aykırıdır.

Devlet memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle atanmalarına ilişkin Yönetmeliğin 15. Maddesinde eşinin yada kendisinin nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçeler ile 15 yıl aralıksız görev yapılan il/ilçelere atanma ile ilgili nüfus kısıtlaması getirilmiştir.

Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamıyacağı Hizmet Yerleri

Madde 15 – (Değişik : 6/5/1992 - 92/3009 K.)

Vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personel;

a) (Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı

ilçelere,

b) (Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı

olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il'e bağlı diğer ilçelere,

atanamazlar.

(Değişik: 17/7/1999-99/13143 K.) Ancak, son genel nüfus sayımına göre;

a) Ekli 1 Sayılı Cetvelde IV,V ve VI ncı bölge kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe

merkezlerinden nüfusa 50.000'i aşan yerlere,

b) (Değişik : 18/5/2001 - 2001/2526 K.) Diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000’i aşan

yerlere,yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

Kurumlar hizmet gereği ve özelliklerini dikkate alarak ikinci fıkrada belirtilen sınırın üzerinde bir rakam

tesbit edebilirler.

Bunu şöyle bir örnekle açıklamak gerekirse; Çankırı merkezde il şube müdürü olarak görev yapan ve nüfusa kayıtlı olduğu yer Çankırı olan bir yöneticinin, il içerisinde rotasyona uğraması mümkün değildir. Çünkü Çankırı ilinin 50.000 nüfuslu ilçesi yoktur. İl milli eğitim müdür yardımcısının ise muadili bir makam yoktur. Aslında batı illerinde de benzer durum söz konusudur. 100.000 nüfusu olan kaç ilçemiz var?

 

Ayrıca Ankara İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde görev yapan şube müdürleri için il içi rotasyon uygulamasını yapılması ise Anayasa ‘nın 10. Maddesine aykırıdır.

X. Kanun önünde eşitlik

MADDE 10.– Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde (…)* kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

 

Bu tür haberler sona doğru yaklaştıkça daha da artacak. Kamuoyunu etkilemek için birileri yazacak. Bu tür spekülasyonların tek nedeni ise Taşra Teşkilatı Eğitim Yöneticileri Yönetmeliğinin yayınlanmasının gecikmesidir. Klasik olacak ama umarım dağ fare doğurmaz. Sadece yer değiştirme hükümlerinin bulunduğu bir yönetmelik derde deva olmayacaktır. Ben böyle düşünüyorum. 20 yılını dolduran tüm yöneticiler; şartları tuttuğu bütün il ve ilçeleri tercih edebilmelidirler.

Davut ÇALIŞKAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri