İl Dışı Yer Değiştirmelere İlişkin Talebimizi Bakanlığa İlettik
Milli Eğitim Bakanlığı 06.05.2010 tarihinde yayımladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile zorunlu hizmet affı getirmiş, bunun sonrasında da zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmakta olan öğretmenlerin pek çoğu mağdur edilmiştir. Affın sakıncaları herkesçe bilinmesine rağmen, eğitim kolundaki sendikalar üye sayılarını artırmak için bu affı desteklemişlerdir. Anadolu Eğitim Sendikası olarak zorunlu hizmet affının karşısında olduğumuzu duyurduk ve affın iptali için Danıştay’a da başvuruda bulunmuştuk. Söz konusu dava henüz karara bağlanmamıştır.
Yönetmelikten ve 2010 affından kaynaklı olarak 2011 yılında il dışı yer değiştirme başvurusu yapacak öğretmenlerin büyük çaplı mağduriyet yaşayacağı endişesini taşımaktayız. Bu sıkıntıyı önlemek için Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne yaptığımız yazılı talebimiz aşağıda olup, yer değişikliği mağduriyeti yaşayacak üyelerimize her türlü hukuki ve sendikal yardımı yapacağımızı ilanen duyururuz.
AES/ Hukuk Sekreterliği
Konu: Öğretmenlerin 2011 İl Dışı Yer değişiklikleri
İlgi: 4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Kanunu, 06.05.20120 Tarihli M.E.B. Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği
T.C.
M.E.B.
Personel Genel Müdürlüğü’ne
Milli Eğitim Bakanlığı 06.05.2010 tarihinde yayımladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile zorunlu hizmet affı getirmiş, bunun sonrasında da zorunlu hizmet bölgelerinde görev yapmakta olan öğretmenlerin pek çoğu mağdur olmuştur. 2010-Haziran’da gerçekleştirilen il içi ve il dışı yer değiştirmeleri birlikte yapılmış ancak atamalar için açılan okul ve kurumların çok azı il dışı yer değiştirmelerde kullanılmıştır. İl dışı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenler için uygulanan bu kontenjan sorunu, bakanlığımızın kendi mevzuatıyla da çelişmektedir.
1.Hizmet bölgeleri için gösterilen 20.873 il dışı kontenjanı, zorunlu hizmet affıyla haksızlığa uğratılan zorunlu hizmet bölgelerindeki öğretmenler için adeta bir cezaya dönüşmüştür. 1.Hizmet bölgelerinde görev yapmakta iken aftan yararlanarak zorunlu hizmetini yapmaktan kurtarılan öğretmen sayısının yaklaşık 50.000 olduğu varsayıldığında, zorunlu hizmet bölgelerindeki öğretmenlerin ne denli büyük bir eşitsizliğe uğratıldığı daha iyi anlaşılacaktır.
2010 yılı il içi yer değiştirmeleri Temmuz ayında da yinelenirken, il dışı yer değiştirmelerde haksızlığa uğrayan öğretmenlerin (yönetmelikten doğan hak olarak) ikinci defa yer değiştirme talepleri bakanlığımızca karşılanmamıştır. Üstelik bu taleplerin yasal dayanağını da ortadan kaldırmak için Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak il içi ve il dış yer değiştirmelerinin farklı iki dönem halinde gerçekleşeceği duyurulmuştur.
Yukarıda açıklanan mevzuat ve uygulamaya idare tarafından müdahale edilemezse, 2011’de İl Dışı Yer Değiştirmelerinde mağdur öğretmen sayısının artacağı anlaşılmaktadır. Sorunu özetlemek gerekirse:
* 2011 yılında yapılacak il içi ve il dışı yer değiştirmelerde il içi yer değiştirmeler, il dışı yer değiştirmelerden önce yapılacağından, merkezi yerlerdeki pek çok okul ve kurumun öğretmen ihtiyacı kapatılacaktır. İl dışı yer değiştirme talebinde bulunacak öğretmenlerin 1.hizmet alanlarındaki merkezi okullara atanma şansları çok aza indirilecektir.
* 2011 yılı il dışı yer değiştirmelerinde, özellikle 1.hizmet alanlarında norm açıklarının yeterince gösterilmemesi durumunda, 2010-Zorunlu Hizmet Affının doğurduğu haksız ve eşitsiz sonuç, daha vahim hale gelecektir.
Anadolu Eğitim Sendikası olarak konuya ilişkin öneri ve talebimiz şu şekildedir:
1- İl dışı yer değiştirmelerden önce yapılacak olan il içi yer değiştirmelerde, merkezi yerlerdeki kurum ve okulların tümünün açık gösterilmemesi gerekir. Bu yerlerdeki açık pozisyonlardan il dışı yer değiştirmelerde de yararlanılmasının önü kapatılmamalıdır.
2- İl dışı yer değiştirmelerde, özellikle 1.hizmet alanlarındaki norm açıklarının tamamına yakını başvuruya açılmalıdır.
Cansel GÜVEN
Anadolu Eğitim Sendikası Adına
Genel Başkan