İKS'de son durum: "Kıral Çıplak"

İKS'de son durum: "Kıral Çıplak"

Proje; "İlköğretim Kurumları Standartları (İKS); Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulları ile ilçe, il ve merkezi düzeyde, okulda çocuğa yönelik sunulan her türlü hizmete ilişkin verilerin toplanmasına ve gerekli planlamaların yapılmasına kaynak oluşturacak bir iç denetim ve öz değerlendirme sistemidir." şeklinde tanımlanmaktadır.

Sistem; öğretmenler, veliler ve öğrenciler üçgeninden oluşuyor. Öğretmenlerin tamamı ile, veliler ve öğrencilerden rastgele seçilen bir grup tarafından internet üzerinden edinilecek veriler ile oluşuyor.

Çok güzel, bir itirazımız yok.

Ancak sorun bu verilerin nasıl toplanacağı konusunda ortaya çıkıyor.

Yani her zaman olduğu gibi, güzel projeler üretiyoruz, ama iyi takip edemiyoruz.

"Mış gibi" yapıyoruz.  

Yaptık mı, yaptık.

SORUN 1: ALT YAPI

Veri girişlerinin yapıldığı dönemde sisteme girişlerde teknik sıkıntılar yaşandı. Yine her zaman olduğu gibi bu aksaklıklar iş devam ederken düzeltilmeye çalışıldı.

SORUN 2: ZAMANLAMA

Veri girişlerindeki zamanlama haziran ayına sarkınca sıkıntı oldu.

Şöyle ki; haziran ayında okullarımızda öğrenci-veli bulmak çok zor.

Tabii projeyi yürüten arkadaşlar okullarımızda 19 Mayıs'tan sonra eğitimin nasıl olduğunu tahmin edemediler. Herhalde yukarıdan buyurdukları gibi derslerin 17 Haziran'a kadar bir fiil devam ettiğini düşünüyorlar.

SORUN 3: VERİ GİRİŞLERİNİ ÇOĞUNLUKLA OKUL YÖNETİMLERİ / ÖĞRETMENLER YAPTI

Veri girişleri Haziran ayına sarkınca, okullarında öğrenci/veli bulamayan / getireyemen okul yönetimleri, çareyi "Hiç yapmayıp MEB'in hışmına uğramaktansa kendimiz yapalım" da buldular.

Pek çok okulda bu veriler okul idareleri / öğretmenler tarafından girildi.

Hatta pek çok okulda öğretmenler "Bu da mı bizi buldu. Yapmayacaz,  İstemezük!" tarzından kazan kaldırma hareketlerinde bulundular. Ama okul müdürleri "Höööt" deyince mecburen yaptılar veri giriş işlerini.

Bu arada hiz azımsanmayacak bir öğretmen grubu bu işi yaparken "Acaba başım ağrır mı bu işten? Yarın bir şikayet olsa bu veri girişini öğrenciye-veliye sorsalar, onlar da biz yapmadık deseler, benim girdiğim bilgisayarımın İP'sinden bilinir." tarzında düşüncelere kapıldılar.

Ama sonuç değişmedi: veri girişleri başkaları tarafından yapılmış oldu.

SONUÇ: KRAL ÇIPLAK!

Sonuç olarak, aslında güzel amaçlarla binbir emek harcanarak hazırlanan bir proje daha "Güme gitti!". Tıpkı bakanlığımızın yaptığı diğer bazı projelerde olduğu gibi.

Öğrenciler ve veliler tarafından doldurulması gereken internet üzerindeki formlar, kendi sınıf öğretmneleri / okul yönetimleri tarafından doldurulunca sanırım veri sonuçlarında pembe bir tablo da çıkacak.

MEB'de herhalde bu sonuca bakıp: "Bakın, İlköğretim Okullarımızdaki standartlar hiç de tahmin etmeyeceğiniz gibi süper çıktı. Öğretmenler, veliler ve öğrenciler hallerinden memnun. Buna ne diyeceksiniz?" diyecekler.

Bunlar konuşulurken aradan biri çıkıp şöyle diyecek: "Kral Çıplak!" 

Ama o kişi ben olmayacağım.

Emre GÜNEŞ / Eğitim Yöneticisi

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri