İki dil iki çocuk

MEB, İngilizce eğitiminde okul öncesini kapsayacak sisteme geçiyor. Okullarda 'English Cafe' açılacak, çizgi filmler İngilizce yayınlanacak ve 40 bin yabancı öğretmen gelecek.

Mİllİ Eğitim Bakanlığı (MEB), İngilizce öğretiminde yeni sisteme geçmeye hazırlanıyor. ‘Yabancı Dil Öğretiminin Geliştirilmesi Projesi’ projesi kapsamında, yurtdışından yabancı öğretmenler getirilmesinden, okullarda ‘English cafe’ler açmaya, çizgi filmlerin ve programların altyazılı yayınlanmasından, okullara eğitim setleri dağıtmaya kadar okul öncesini de kapsayacak şekilde bir dizi yeni uygulama başlayacak. 5 yıl süreli ve yaklaşık 1,5 milyar TL’ye mal olacak, projenin önemli unsurlarından birini ana dili İngilizce olan ülkelerden İngilizce öğretmenleri getirilmesi oluşturuyor.

Önümüzdeki dört yıl içinde, her yıl 10 bin olmak üzere toplam 40 bin anadili İngilizce olan yabancı öğretmen Türkiye’de görev yapacak. Bu öğretmenlerin İngilizce derslerine Türk öğretmenlerle birlikte girmesi, öğrenciler ve Türk öğretmenler için İngilizce konuşma sınıfları düzenlemeleri, İngilizce etkinliklerine yardımcı olmaları hedefleniyor. Proje kapsamında okullarda ‘English cafe’ler açılarak, yabancı ve Türk İngilizce öğretmenlerinin katılımıyla ders saatleri dışında da etkinlikler düzenlenmesi öngörülüyor. Yeni sistemde İngilizce eğitiminin okul öncesinden başlayacağını vurgulayan MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Ünal Akyüz, bu çerçevede RTÜK ve TRT ile anlaşma planlandığını kaydetti. Akyüz, çocuklar arasında popüler olan bazı çizgi filmlerin ve programların İngilizce veya Türkçe altyazılı olarak yayınlanmasının sağlanacağını belirterek, şunları söyledi:

Evde de İngilizce konuşacaklar

“Amaç çocuğun İngilizce öğreniminin okulla sınırlı kalmaması. Finlandiya ve Hollanda gibi ülkelerde İngilizce dersi saatleri bizden daha az ama daha iyi öğreniyorlar çünkü İngilizce öğrenimi okulla sınırlı değil. Okuldan sonra da bu çocuk evde bir şekilde İngilizceyi kullanıyor. Çizgi filmleri ve bazı programların televizyonlarda altyazılı olarak çocukların seyredebileceği saatlerde yayınlanmasını hedefliyoruz. Bu projeyle İngilizce öğretimini okul öncesine indiriyoruz. Okul öncesinden başlayacak fakat diğer sınıflarda olduğu gibi yoğun olmayacak. Haftada yarım saat çizgi film izleme, yarım saat oyun oynama gibi olabilir.’’

Öğrencilerin ilk ve ortaöğretimde yabancı dil dersi almalarına karşın, İngilizce düzeyinin yeterli düzeyde olmadığına işaret eden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise “Bu proje yabancı dilin daha iyi öğretilmesi ve konuşulması için hazırlanmış bir projedir.Türk öğretmenlerimizin İngilizce dersine girmesine veya İngilizce öğretmen adaylarının atanmasına engel değildir’’ dedi.

star

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri