'İhmal yok, elimizdeki teknik bütün imkanlar kullanılıyor'

''Hava koşulları biraz daha elverirse, öyle zannediyorum ki çok daha kısa zamanda ulaşmak mümkün olacak'' dedi.

Erdoğan, Show TV'de canlı yayınlanan ''Akşam Yazarları Başbakan'a Soruyor'' programında, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesiyle ilgili son durumu değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, Tokat mitingi sırasında kendisine, değerli siyasetçi arkadaşı, özel hukuku olan değerli dostu Muhsin Yazıcıoğlu ile yanındaki arkadaşlarının geçirdiği helikopter kazasının bildirildiğini kaydetti.

İlk anda gelen bilgilerin farklı olduğunu, kendisine, yaralı olduklarına dair bilgi gelince, miting meydanında bu şekilde duyurduğunu ve Yazıcıoğlu ile beraberindekilere Allah'tan şifalar dilediğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''Mitingden ayrıldıktan sonra gerek İçişleri Bakanım, gerekse Kahramanmaraş Valisi ile irtibatları kurduktan sonra tabii durumun öyle olmadığını ve henüz arama çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Yoğun bir şekilde dün akşamdan itibaren çalışmalar başladı. Fakat gerek arazi koşulları, gerekse mevsim koşulları gerçekten çok çok ağır. Bugün araziyi bizzat kendim de görünce, 3300 rakımın olduğu Toros dağlarının uzantıları orada. Öbür taraftan tabii kar, tipi yüksek rakımda mevcut. Bir de aşırı sis. Tabii bunlar helikopterin uçuşunu, hatta termal kamerası olan Genelkurmayımızın helikopterleri bile orada çok ağır koşullarda çalışma yaptılar.''

Başbakan Erdoğan, dün akşam beklenen neticelerin alınamadığını, Emniyete ait 3 helikopterin de bölgede devreye girdiğini, tüm bu arama çalışmaları gece saat 01.00'e kadar devam ettikten sonra bu sabah erken saatlerde çalışmalara tekrar başlandığını anlattı.

Bütün gün devam eden çalışmaların, yine sisin kalkmaması nedeniyle sınırlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Erdoğan, şu anda havadan ve karadan çalışmalara devam edildiğini kaydetti.

-''BUGÜN ÇOK DAHA ORGANİZE ÇALIŞMA ŞEKLİNE DÖNÜŞTÜ''-

Erdoğan, bölgede yapılan çalışmaların bugün çok daha organize çalışma şekline dönüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Ben oradan ayrılırken İçişleri Bakanımız, Valimiz, aynı zamanda Muhsin Bey'in kayın biraderi olan Meclis Başkanvekilimiz Nevzat Pakdil oradaydı. Köksal Bey de Tunus'tan geldi. Ben bu tarafa hareket ederken, Köksal Bey de Kahramanmaraş'a inmek üzereydi. Yoğun bir takibin içerisindeyiz. Temenni ediyorum ki yarın sabahtan itibaren, saat 04.30-05.00 gibi tekrar helikopterlerle bu tarama çalışmaları devam edecek. Bu arada tabii AKUT olsun, sivil savunma olsun, bunların da destekleri var. Onlar da çalışmaları sürdürüyor. Bir an önce ulaşmak ve kendilerine kavuşmanın gayreti içerisindeyiz.''

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, sinyalle ilgili olarak 3-4 tezin ileri sürüldüğünü belirterek, ''Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyondaki arkadaşlar, iletişimdeki arkadaşlar, onların söyledikleri şu; Bu sinyal ya bir sert çarpma olur, bununla devreye girer. Veya pilot işi kumanda eder, bununla devrededir, ama burada görünen o ki ya burada aşırı bir kar var, oraya iniş yaptı, hani bir hava yastığına düşer gibi. Burada sinyal devreye girmedi. Veya bir durum daha var; bu sinyal arızalıydı, bundan dolayı devreye girmedi'' şeklinde konuştu.

-''HELİKOPTER, GÜÇLÜ BİR HELİKOPTER DEĞİL''-

Kendisinin gördüğü bir başka şey daha olduğunu dile getiren Erdoğan, helikopterin aslında güçlü bir helikopter olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bir defa, tek kanadı olan bir helikopter. Ve helikopterde tabii 6 kişi. Mesela bu seçim kampanyasında çalıştığımız helikopterlerde şu anda biz de 6 kişiyle biniyoruz, ama tek değil dörtlüdür kanatları. Ve güçlü helikopterler. Bu güçlü helikoptere rağmen mesela ben geçen gün Bolu mitingine gittim. Kaynaşlı'dan öteye pilotlar, 'Buradan geçemeyiz, çünkü siz bize lazımsınız, biz bu riski göze alamıyoruz. Çünkü aşırı bir sis tabakası var ve bunu geçme riskine biz giremeyiz' dediler. Kaynaşlı'da indik, ben oradan arabayla geçtim. Aynı şeyi daha önce mesela Yozgat, Çorum olayında yaşadım, ki Skorsky güçlü helikopter, gidemedik. Orada da aşırı sis ve tipi vardı. Mecburen Çorum'da bir ilçeye indik, oradan araçla geçtik. Burada tabii bunlar hakikaten bir hassasiyeti gerektiriyor.''

Başbakan Erdoğan, ''bir ihmal olduğu'' konusuna katılmadığını ifade ederek, ''Böyle bir şey yok. Elimizdeki teknik bütün imkanlar neyse hepsi kullanılıyor. Gerek Silahlı Kuvvetlerimizdeki, gerek Emniyet Teşkilatımızın, gerek sivil toplum örgütlerimizin hepsinin dayanışma içerisinde şu anda bir çalışmaları var. Gerek Jandarma Bölge Komutanı, Adana'dan bir tuğgeneral arkadaşımız aynı şekilde bu çalışmanın içinde. Öbür tarafta Emniyet Genel Müdürümüz orada, İçişleri Bakanımız orada, işin başındalar. Valimiz orada, hepsi birlikte bir dayanışma içinde bu çalıma sürüyor. Temennimiz odur ki bu hava koşulları biraz daha elverirse, öyle zannediyorum ki çok daha kısa zamanda ulaşmak mümkün olacak'' şeklinde konuştu.
Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri