Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 140,36 TL; bu yıl 30 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 4.210,83 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi. Rakamlar bu yıl iftar sofralarına geçen yıla göre %20,9 zam geldiğini gösterdi. Bununla birlikte bir yılda iftar sofralarına toplam 728,13 lira zam geldiği ortaya çıktı.
Araştırmada günlük ortalama 16 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 140,36 TL; Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 4.210,83 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 35,09 TL, aylık ise 1.052,7 TL olarak belirlendi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2020 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetini günlük 116,09 TL; Ramazan ayı boyunca ise 3.482,7 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %20,9 oranında yükseldiği görülüyor.
KAHVECİ: MALİYETLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR, DENGELİ BESLENMEK ZORLAŞIYOR
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 4 bin 806,24 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %87,6’sını, ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti yaklaşık %21 oranında yükseldi.
Bu yıl memur maaşlarına enflasyon farkı hariç %3 yani ortalama 134 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapıldı. Bu zam zaten geçtiğimiz üç ayda eridi, alım gücü 2020 yılının bile gerisine düştü. Bu sürede bir de küresel salgın nedeniyle yaşadığımız sorunlar artarak devam ediyor. Salgından korunmak için bağışıklığımızı güçlü tutmak zorundayız. Bağışıklığı güçlü tutmanın tek yolu ise yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Bu sürede oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımızın çok daha dikkatli beslenmeleri, hastalık riski yaşamamaları için son derece önemli.
Buna karşın Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı çalışmada iftar sofrasının maliyetinin bir yılda tam 728,13 lira pahalandığı ortaya çıktı. Ay boyunca bu maliyetlere yeni zamlar da eklenecek; özellikle gıda ürünlerinin fiyatlarında büyük artışlar bekliyoruz. Bu da iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecek. Bu ay ve devamında ortaya çıkacak enflasyon, memur maaşlarının iyiden iyiye erimesi anlamı taşıyor.
Uzun süredir evlerinde kalan vatandaşlarımızın hem psikolojik hem de ekonomik olarak güçlü olması gerekiyor. Ekonomik zorluklar, psikolojimizi bozan etkenlerin başında geliyor. Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında çalışanlarımızın gıda masraflarını kısarak diğer ihtiyaçlarını görmeye çalıştıklarını, birçok çocuğun bayramı boynu bükük geçireceğini bilmek bizleri ziyadesiyle üzüyor. Ramazan paylaşmanın, halden anlamanın, huzurun ayıdır. Dolayısıyla ülkemizde enflasyonun oldukça üzerinde seyreden yaşam maliyetlerinin karşılanması için tedbirler alınmalı, Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi talebi de bu ay içinde yetkililer tarafından hayata geçirilmelidir. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan ayını bir kere daha en içten dileklerimle kutluyor, tüm Türk İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.