İflasın eşiğindeki 5 ülke

Bu ülkelerin ekonomileri yıllar sonra bile zor toparlanacak.

Geçen yılın sonlarında patlak veren küresel krizin ilk kurbanı İzlanda oldu. ABD'de yayınlanan Foreign Policy son nüshasında, İzlanda dışında krizden en fazla etkilenen 5 ülkenin profilini çıkardı. Araştırmadan çıkan sonuca gelinde incelenen 5 ülkenin iflasın eşiğinde olduğu tespit edildi.

İncelenen ülkeler arasında durumu en kötü olan ülke komşumuz Yunanistan. Dergiye göre Yunanistan iflasın eşiğine gelmiş durumda. Finansal sorunlarla boğuşan Yunanistan ekonomisine en büyük darbeyi hiç bitmeyen işçi grevleri ve milli para birimi olarak avronun kullanımı vuruyor. Yunanistan Maastricht'in koymuş olduğu mali kriterlere uyum sağlayamamasına rağmen avronun kullanımına geçti. Avroya geçiş şimdiye kadar fiktiv olarak Yunanistan ekonomisinin büyümesini sağladı, ancak finansal krizin başlamasıyla birlikte avro ekonomiyi frenleyen en büyük etkenlerden biri oldu.

Yunanistan, avro kullanımı nedeniyle, kriz dönemlerinde milli paranın değerini düşürerek borç stokunu azaltma mekanizmasını kullanamıyor. Çünkü, avronun değerini kendisi belirlemiyor. Yunan hükümetinin bankalarının kurtarmak için açıkladığı 28 milyarlık avroluk paket ise banklara tarafından yetersiz bulundu.



İngiltere'nin borcu 10 trilyon 450 milyar dolar

Küresel finans krizinden en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinin başında İngiltere geliyor.

Uzmanlar durgunluğun iyice yerleştiği İngiltere ekonomisinin ne zaman depresyona gireceği tartışıyor. Çünkü üçüncü çeyrekte, İngiltere'de yüzde 1.5 düşüş yaşanan gayrisafi milli hasılanın, İMF öngörülerine göre 2009'da ek olarak yüzde 2.8 oranında azalacak.

İşsizliğin 2009 yılında yüzde 8 oranına ulaşması beklenen İngiltere bankalarının son alınan verilere göre 4 trilyon 400 milyar dolarlık dış borcu bulunuyor. İngiltere'nin 10 trilyon olan dış borcu 2008 yılında gerçekleşen 2 trilyon dolarlık GSMH'nın 5 katı.



Letonya da iflasın eşiğinde

İflasın eşiğinde olan bir başka ülke de Letonya. Yabancı sermaye girişinin etkisiyle 2006'da yüzde 12.6, 2007'de de yüzde 10.4 büyüme kaydeden Letonya, krize büyük dış borç ve iç kamu harcamaları ile yakalandı. Avrupa ekonomi uzmanlarına göre Letonya' ekonomisinin bu yıl yüzde 6.9, 2010 yılında da yüzde 2.4 gerilemesi bekleniyor.

Ocak ayının başında İMF ile anlaşan ve bozuk makro değerlere sahip Letonya'da, yüzde 16 enflasyon ve yüzde 15'lik cari açığa karşı en ağır mali tedbirler uygulanacak. İMF 2009'da yüzde 5 küçülmesi beklenen Letonya'da enflasyonun 2013'te yüzde 4,4'e, cari açığın ise yüzde 5,3'e düşürülmesini istiyor. IMF'nin sıkı maliye politikaları çerçevesinde, Letonya'da kamu çalışanlarının maaşları düşürülecek, emekli maaşları dondurulacak ve vergi oranları artırılacak



Ukrayna krizin bir başka kurbanı



İstikrarsız siyasi sistemi ve ihracat odaklı ekonomik politikalar nedeniyle, Ukrayna küresel krizden en çok etkilenen eski doğu blok'u ülkelerinden. Ululsrarsı borsalarda demir çelik fiyatlarının aşırı oranda düşmesi, en büyük ihracat kalemi demir çelik ürünleri olan Ukrayna'nın gelirlerini etkiledi. Birçok fabrika kapanırken, Ukrayna IMF'den aldığı 17 milyar dolarlık kredilerle az da olsa rahatladı. Ancak kredi alınmasına rağmen IMF ile yapılan anlaşmaya aykırı olarak Ukrayna parlamentosu yüzde 3 oranında bütçe açığı açıkladı. Bu da IMF yardımlarının dondurulası tehlikesini beraberinde getiriyor.



Kahve fiyatları Nikaragua ekonomisini felç etti

Krizden en çok etkilenen ülkeler listesinin içinde Avrupa ülkeleri dışında Güney Amerika'dan bir ülke yer alıyor. Nikaragua, ekonomisi yurtdışında çalışan vatandaşlarının ülkeye gönderdikleri dövizler sayesinde ayakta duruyor. Nikaragua Merkez bankası verilerine bu şekilde yılda 800 milyon ile 1 milyar dolar ülkeye giriş yapıyor. Ancak ABD'de işsizliğin artması ve dünya piyasalarında kahve fiyatlarının düşmesi, en büyük kahve ihracatçısı olan Nikaragua'nın ekonomisini fena biçimde etkiledi.


habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri