İdareci Atamalarında Şark Kurnazlığı

Milli Eğitim Bakanlığı uyanık olmalıdır. İdareci atamalarında kurnazlık yaparak kurum değiştirmek için sınava girenlerin kurumlarını değiştirmelerine müsade etmemelidir.

Milli Eğitim Bakanlığı 1-2 Ekim 2011 tarihlerinde İdarecilik sınavları açtı ve bu sınavları yaptı ve sonuçlarını açıkladı. Birçok idareci olan veya idareci olmayı düşünen kişiler bu sınava girdi.
 
Ancak dikkatlerden kaçan bir şey var . Halen Müdür yardımcılığı görevinde olanların bir kısmı sadece  Müdür yardımcılığı ve Müdür başyardımcılığı sınavına tekrar girdiler. Bir kısmı ise hem müdür yardımcılığı hem de müdürlük sınavının ikisine birden girdiler.


Bunda ne var diyeceksiniz. Evet ilk bakışta bir sorun yok gibi görünse de Türk insanının ince zeka işçiliği ve şark kurnazlığı burada orataya çıkıyor. Nedenini kısaca izah etmek gerekirse;


- Müdür yardımcısı olup Müdürlük sınavına girenlerin amacının müdür olmak olduğu gayet açık bir şekilde anlaşılıyor. Bunlara bir sözümüz yok.


-Halen müdür yardımcısı iken tekrar müdür yardımcılığı ve başyardımcılığı sınavına girenlerin amacının ise müdür baş yardımcısı olmak  istemeleri diyebiliriz. Buna da itirazımız yok.


Ancak asıl sorun; halen müdür yardımcısı iken tekrar müdür yardımcılığı ve başyardımcılığı sınavına girenlerdir.


Müdür yardımcılığı görevini yapan bir kişi  neden sadece müdür yardımcılığı sınavına girsin?


Ya da  müdür yardımcılığı görevini yapan bir kişi  hem müdür yardımcılığı hem de müdürlük sınavının ikisine birden neden girsin?


Buradaki amacın yukarıda izah ettiğim şekilde değerlendirilmesi iyimser düşüncedir. Ancak asıl amacın bu olmadığı açıktır. Buradaki  amaç; rotasyondan yırtmak, beğenmediği ya da sorun yaşadığı müdürden kurtulmanın bir yolu ya da kurum değiştirme fantezisi olarak açıklanabilir. 


Bunun üstüne bir de müdür yardımcısı iken hem müdür yardımcılığı hem de müdürlük sınavına girenler ise müdürlük tercihinde bulunmak yada müdürlük işi olmazsa kendilerine uyan bir müdür başyardımcılığı ya da farklı bir kurumda müdür yardımcılığına kapağı atmak olduğu gayet net bir şekilde anlaşılmaktadır.


Bir örnek verecek olursak 


İstanbul'da 
154 müdür kadrosu ,
 130 müdür başyardımcılığı kadrosu
928 müdür yardımcılığı kadrosu boştur.


Halen müdür yardımcısı iken müdür yardımcılığı sınava tekrar girenlerin sayısının sadece İstanbul’da  binleri bulması niyetin ne olduğunu göstermektedir.


Burada amacımız niyet okuyuculuğu yapmak değil. Ya da kimseyi kırmak değil. Ancak daha sonradan oluşabilecek bir takım olumsuzluklara engel olmaya çalışmaktır. Çünkü Ekimin ilk haftası yapılan sınavda halen müdür yardımcısı olup müdür yardımcılığı sınavına tekrar babında  girenlerin sayısı oldukça fazladır.


 İşte burada Milli Eğitim Bakanlığı  uyanık olmalıdır ve devreye girmelidir.  Müdür yardımcılığı görevini halen yürütenlerin tekrar müdür yardımcılığı tercihi yapmalarını engellemelidir.  Çünkü bu kişiler hem bulundukları kadroları işgal edip başka kurumlara atanacakları için mevcut kadroları boş kalacaktır. Hem de böyle fantezileri yüzünden idareci olmak isteyen birçok kişinin istedikleri kurumlara gitmelerine engel olmuş olacaklardır.


MEB’i buradan uyarıyoruz.  Halen müdür  yardımcılığı görevini yürütenlerin müdür  başyardımcılığı ve sınava girmişlerse müdürlük tercihleri yapmaları sağlanmalıdır. Halen bir kurumda müdür yardımcısı olarak görev yapanların başka  Müdür yardımcılığı tercihinde bulunmaları ise engellenmelidir. 


Bu konuda İller atamalara henüz başlamamışken Bakanlık bir an önce bir genelge yayınlamalıdır.


Saygılarımla


Musa KURTHaberkamu Eğitim Editörü

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri