İdam Tartışması Hukukçuları İkiye Böldü

Kayseri'de kaybolan 3 çocuğun öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından hakim ve savcıların internet sitesinde vahim bir tartışma başladı: İdam geri gelsin mi?

Kayseri’de kaybolan 3 çocuğun öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından hakim ve savcıların internet sitesinde vahim bir tartışma başladı. Tartışma forumunda bazı hukukçular idam cezasının geri getirilmesini savunurken bazıları ise karşı çıktı.

Kayıp 3 çocuğun Kayseri’de birine tecavüz edilerek vahşice öldürülmesi 2002’de kaldırılan idam cezasını yeniden gündeme getirdi. Olayın ortaya çıkmasının ardından BBP Genel Başkanı Yaşar Topçu, ‘İdamı kaldırdınız, kına yakın’ demişti. Ardından da hakim ve savcıların internet sitesinde, “İdam cezasını tartışmak” başlığıyla açılan tartışma forumunda bazı hakim ve savcılar, idam cezasının yeniden getirilmesini istedi. Buna karşı çıkan hakim ve savcılar ise idam cezasının yok edici ve geri dönülemez olduğunu savundu. Forumda ağırlıklı görüşün idam cezasının geri getirilmesi yönünde olması da dikkat çekti. Adalet sitesinde yer alan görüşler şöyle:

İDAM GELSİN DİYENLER

O caniler yaşamayı hak ediyor mu?

* SUÇU AZALTIR: Bazı suç türlerinde idam cezasının seri bir biçimde tatbikinin cemiyeti ferahlatacağını, bu suçlara ilişkin toplumda azalma da görüleceği düşüncesindeyim. (Hakim)

* ADALET DUYGUSUNU TATMİN EDER: Hiç kimsenin adalet duygusu adamı 50 defa da müebbet hapis cezası ile cezalandırsanız tatmin olmuyor. İdam cezası olmalıdır. (Hakim)

* ÖYLE BİR İŞE YARAR Kİ: İdam cezasının suçla mücadelede işe yaramadığı görülmüşmüş. İdam cezasını siyasi rakiplerinizi saf dışı etmek için kullanırsanız elbette işe yaramaz. Siz adam gibi yasa yapar ve idamı yerinde uygularsanız öyle bir işe yarar ki! (Hakim)

* 5 YIL SONRA O CANİ SERBEST KALACAK: 5 yıl sonra caniyi serbest bırakacağız, o da başka yavrularımızı katledecek biz ise insan hakları konusundaki beylik yalanları söylemeye devam edeceğiz. (Savcı)

* ARAMIZDA 18 AY DOLAŞTI: Bayram günü en güzel kıyafetlerini giymiş ve süslenmiş üç masum çocuğa elini öptürüp birer şeker vermesi gerekirken içeri alıp canice ve vahşice öldürdükten sonra aramızda 18 ay sorumsuzca gezen insan kılığındaki bu mahluk yaşamayı hak ediyor mu etmiyor mu? Bu soruya hümanizm düşüncesinde olanlar da cevap verebilirler. (Savcı)

* ZAMANI GERİ GETİREBİLİR MİYİZ: ‘İdamdan geri dönüş yok’ fikrine sahip meslektaşlarıma soruyorum, hapisten geri dönüş var mı, zamanı geri getirebiliyor muyuz? (Savcı)

* ÇOCUĞU OLMAYAN ANLAYAMAZ: Çocuk sahibi olmayanların bu konuda empati yapamayacağını, empati yapamayanların da gerçekçi yorum yapamayacağını düşünüyorum. Öyle suçlar vardır ki yüz yıl da cezaevinde kalsa vicdanları tatmin etmez. Mahkumun cezaevinden çıktıktan sonra vurulması örnekleri bunun açık delilidir. Kan davalarının sürüp gitmesi bunun açık delilidir. İdam cezasını devlet uygulamadığı için yeni katiller ortaya çıkmaktadır. (Savcı)

* İDAM CAYDIRICIDIR: İdam cezasının en etkili yanı caydırıcılık özelliğidir. Bu cezanın kesinlikle getirilmesi ve uygulanması gerekir. Bir başkasını öldürmeyi kafaya koyan kişinin ‘kendisi öldürürse kendisinin de idam edilme ihtimalini’ düşünerek bundan vazgeçmesi ihtimali her zaman vardır. (Savcı)

İDAMA KARŞI ÇIKANLAR

Islah etmez, yok eder, caydırıcı değil

* GEÇMİŞTE İŞE YARADI MI: Geçmiş yüzyıllardan bu yana idam cezasının suçla mücadele aracı olarak da bir işe yaramadığını gördük. İdam ıslah etmez, yok eder. Çağdaş anlamda bir ceza değildir ve insan haklarına aykırıdır. Hangi suçu işlemiş olursa olsun, hangi dönemde olunursa olunsun cellat denilen meşru adam öldürücüler vasıtasıyla devletlerin adam öldürmesine karşıyım. (Savcı)

* GERİ DÖNÜŞÜ YOK: Geri dönülemez bir infaz türü olması bile idama karşı çıkmak için yeterli bir nedendir. (Hakim)

* YAŞAMA HAKKI: İdam cezasından önce ‘yaşama hakkını’ nasıl garanti altına alırız ve sağlarız onun için çalışmak gerekir, önleyicilik anlamında kolluk faaliyetlerinde köklü bir değişikliğe gitmemiz gerekir. (Savcı)

* İNSANLIK ONURUNA AYKIRI: İdam geri dönülemez bir infazdır. İnsanlık onuruna aykırıdır. Hele adli hataların olabileceği ve masum insanlarında haksız yere cezalandırılabildiği bir gerçek iken idam cezasının yeniden getirilmesinin istenilmesi çağdaş ceza hukuku uygulamasında kabul edilemez. Bizim ülkemiz “Ümraniye sapığı” adı altında yargısız infazlar ve karartılmış hayatlar görmüştür. (Avukat)

* KURBANLARI GERİ GETİRMEZ: Gerek müebbet hapis gerekse ölüm cezası katledilenleri geri getirmediğine göre maktul yakınlarının dindirilememiş acıları hep olacak. (Savcı)

* İNSAN ÖLDÜRMEYİ MEŞRULAŞTIRIR: Bu cani sapıklar yüzünden insanlarımıza öldürmeyi meşru ve hak gibi göstermeyelim lütfen. (Hakim)

* SONUÇ VERSEYDİ KALDIRILMAZDI: Bu yaptırım ceza yasasına tekrar girerse ne gibi sakıncaları olabilir iyi düşünmek gerekir. Yoksa yüzyıllarca uygulandıktan sonra tüm kara Avrupası ve gecikmeyle de olsa ülkemizde bu ceza kaldırılmazdı. (Avukat)

Kayseri Olayı Meclis'in de Gündeminde

Kayseri'de şeker toplamak için evlerinden çıktıktan 1,5 yıl sonra öldürüldükleri anlaşılan 3 çocuğun dramı, TBMM'nin gündemine geliyor. Çocuk ve kadınlara yönelik cinsel istismar olaylarına ağır cezalar getiren teklifler, perşembe günü Meclis'te ele alınacak. Cinsel suç işleyene 'testosteron tedavisi' de görüşülecek maddeler arasında yer alacak.

Cinsel taciz, tecavüz gibi olaylara düzenleme getirecek teklifler TBMM Adalet Komisyonu'nun gündemine geliyor. Bu konuda daha önce verilen AK Parti, CHP, MHP ve BDP'li milletvekillerinin teklifleri perşembe günü Meclis'te ele alınacak. Komisyon, kamuoyunda oluşan infiali de göz önüne alarak çalışmaları gerekirse cuma günü de sürdürecek. Adalet Komisyonu'nun görüşeceği teklifler arasında en dikkat çekeni AK Parti'nin kadın milletvekilleri Alev Dedegil ve Aşkın Asan tarafından hazırlanan ve kamuoyuna 'hadım etme' olarak yansıyan düzenleme. AK Partililerin hazırladığı teklife göre, cinsel taciz ve tecavüz suçlarına verilen cezalarda artışa gidiliyor.

Cinsel suç işleyenlere mevzuatta yer almayan yeni bir ceza geliyor. Cinsel suç işleyenlerin 'testosteron tedavisi' ile hadım edilmesi öngörülüyor. Bu suçu işleyenlere başka yaptırımlar da düşünülüyor. Cinsel saldırı suçunu işleyenler için başka yere taşınma, meslekten atılma gibi yaptırımlar da teklifin içinde yer alıyor. Ayrıca, ensest ilişki şikâyete bağlı suç olmaktan çıkıyor. Cinsel tacizin, posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan veya insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı avantajdan faydalanarak işlenmesi halinde de ceza artırımı öngörülüyor. Evlenme yaşına ulaşmayana evlenme baskısı yapılmasına da ceza verilmesini, bu durumdaki kişinin intihar etmesi halinde de verilecek cezanın 5 yıldan az olmamasını da içeriyor.

Bu konuda AK Parti'nin bir başka kadın üyesi olan Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in teklifi de görüşülecek. Teklif, cinsel tacizi şikâyete bağlı suç olmaktan çıkarıyor. Teklif, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi için mevcut kanunda 3 aydan 2 yıla kadar öngörülen hapis cezasını 6 aydan 4 yıla kadar şeklinde değiştiriyor. Teklife göre, fiilin, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanarak işlenmesi durumunda ceza yarı oranında artırılacak.

haber 365

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri