Bakan Tüfenkci, 2016'da 200 milyar doları aşan bir ihracat beklediklerini vurgularken, üretici gelirlerini artırmak, bağcılığı geliştirmek, ihracatı artırmak için atılacak 10 adımı şöyle sıraladı:
DEKAR BAŞINA 100 LİRA: Bu yıl 5 dekar ve altı arazisi olan üreticilere dekar başına 100 lira destek verilecek. Yeni bağ kuran çiftçilere sertifikalı fidan kullanımı için dekar başına 280 lira, standart fidan kullanarak bahçe tesis edene 100 lira verilecek.
YÜZDE 50'YE VARAN HİBE: Kalkınma Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları özel sektör projelerine yüzde 50'ye varan hibe sağlayacak.
İŞLEME, PAKETLEMEYE DESTEK: Depolama, ürün işleme, paketleme, ambalajlama ve makine-ekipman alımlarına yüzde 50 karşılıksız kredi desteği.
SÜBVANSİYONLU KREDİ: Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri farklı konularda sübvansiyonlu kredi verecek. Küçük işletmelerin finansmana erişimi de kolaylaşacak.
GİRDİ MALİYETİ DÜŞECEK: Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, dış pazarda rekabet güçlerinin artırılması için mazot, gübre, toprak analizi destekleri verilmeye devam edecek.
ÜRETİCİNİN REFAH DÜZEYİ ARTIYOR
ORGANİK TARIM: Organik tarım, araştırma- geliştirme çalışmaları desteklenecek. Üreticilerin refah düzeyinin artırılmasına yönelik projeler sürecek.
DEPO TEŞVİKİ: Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yatırım Aracı Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yer alan illerde ürün işleme-pazarlama ile depo yapımına yüzde 50-65 hibe verilecek.
KAYIPLAR AZALACAK: Yaş meyvelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi, tarım sektörünün geliştirilmesi için destek paketleri hazırlanacak.
PAZARLAMA: Üretici örgütlerinin kurulması, pazarlama altyapılarının güçlendirilmesi teşvik edilecek.
GÜMRÜKTE HIZ: İhracat işlemleri kolaylaştırılacak gümrüklerde dijital yatırımlar artırılacak. Gümrük işlemleri hızlandırılacak.
HAZAL ATEŞ / Sabah