Hukukçulardan insan hakları ihlali uyarısı

Terörle mücadele insan haklarına zarar veriyor

Dünyanın çeşitli ülkelerinden uzman hukukçuların oluşturduğu uluslararası panelde, ABD ve diğer ülkelerin terörle mücadelesinin temel insan haklarına ciddi zararlar verdiğini belirtildi.

Başkanlığını eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson'ın yaptığı sekiz üyeli panelistin hazırladığı 199 sayfalık raporda, üç yıllık araştırmanın sonucunda, insan haklarına yönelik kanunların gördüğü zararın beklenilenden çok daha ciddi olduğu bildirildi.

Dünyanın önemli demokrasilerinden biri olan ABD'nin terörizmle mücadele için önlemler aldığı bildirilen raporda, ancak bu önlemlerin uluslararası insani yasalar ve insan hakları yasalarının ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.

Raporda, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'ya, insani hakları sözleşmeleri ve insan hakları yasalarına duyulan saygının yeniden tesis edilmesi için öncü rol oynaması çağrısı da yapıldı.

ABD hükümetinin silahsız çatışmalarda bile savaş kuralları uyguladığı vurgulanan raporda, gerçek çatışma hallerinde ise Washington yönetiminin kuralları çarpıttığı, keyfi uygulamalara gittiği ve bağlayıcı kuralları önemsemediği ifade edildi.

Panelin; dünyanın farklı bölgelerinde terörizm tehlikesi bulunduğundan ve yönetimlerin bu tehlikeyi bertaraf etmek için etkili tedbirler almasının görevi olduğundan şüphesinin bulunmadığı bildirilen raporda, bununla birlikte uluslararası yasaların göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, bazı hükümetlerin terörle mücadele konusunda kendi yanlışlarını haklı göstermek için ABD'nin yaptıklarını örnek gösterdikleri kaydedildi.

Panelde 1997-2002 yıllarında BM insan hakları yetkilisi olarak görev yapan Robinson'ın yanı sıra Arjantin Yüksek Mahkemesi yargıcı Raul Zaffaroni, eski Yugoslavya için oluşturulan uluslararası mahkemenin İsviçreli yargıcı Stefan Trechsel, Güney Afrika'nın eski başyargıcı Arthur Chaskalson, uluslararası BM mahkemesinin eski yargıcı Geoges Abi Saab, Pakistanlı avukat Hina Cilani, BM hakları uzmanı Vitit Muntarbhorn, Amerikalı hukuk profesörü Robert Goldman da bulunuyor.

Panel üyelerinin 3 yılda aralarında Kanada, ABD, Kolombiya, İsrail, Pakistan ve İngiltere'nin de bulunduğu 40'tan fazla ülkede çalışma yaptığı kaydedildi.

Panel, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentindeki Uluslararası Hukukçular Komisyonu tarafından oluşturuldu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri