HSYK'da hangi değişiklikler yapıldı

HSYK Kanununda değişiklik öngören 6524 sayılı Kanun, 26 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

HSYK Kanununda değişiklik öngören 6524 sayılı Kanun, 26 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Aşağıda Kanun ile Adalet Akademisi ve HSYK'da yapılması öngörülen değişiklikler açıklanmıştır.

YURT DIŞINA GÖNDERİLECEK HAKİM VE SAVCIYI BAKANLIK BELİRLEYECEK

Bilgi ve görgülerini artırmak, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapmak, kurs, eğitim ve öğrenim görmek üzere yurtdışına gönderilecek hakim ve savcıyı Bakanlık belirleyecek. Şuanki halinde HSYK belirliyor.

Yine şuanki düzenlemede hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda görevlendirilmesi HSYK'nin teklifi üzerine Bakanlık tarafından yapılmaktaydı. HSYK'nın teklifi kaldırılmıştır.

Hakim ve savcıların eğitimi daha önce Adalet Akademisinin görüşleri alınarak HSYK tarafından hazırlanan yönetmelikle yapılırken, yeni düzenlemeye göre bu kez HSYK'nın görüşü alınarak Adalet Akademisince hazırlanan yönetmelikle yapılacaktır.

ADALET AKADEMİSİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Türkiye Adalet Akademisinde yer alan Genel Sekreterlik teşkilatı kaldırıldı.

Adalet Akademisinin Başkanını Bakan tarafından gösterilen 3 aday arasından Bakanlar Kurulu atayacak. Başkan yardımcılarını ise Bakan görevlendirecek. Hali hazırdaki düzenlemede, başkan ve başkan yardımcılarını Adalet Akademisi Yönetim Kurulu öneriyor.

Hali hazırdaki düzenlemeye göre, Adalet Akademisi Genel Kurulunu Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Danıştay Genel Kurulu, Askeri Yargıtay Genel Kurulu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Kurulu belirlemekteydi. Bu makamlar Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Danıştay Başkanlık Kurulu, Askeri Yargıtay Başkanlar Kurulu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu olarak değiştirilmiştir.

ADALET AKADEMİSİNDEKİ TÜM YÖNETİCİLER GÖREVDEN ALINDI

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye Adalet Akademisinde; Başkan, Başkan Yardımcıları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter, Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, 23 üncü madde uyarınca görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personelin görevleri sona erer. Akademide geçici olarak görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personel, kadrolarının bulunduğu yerlerde göreve başlarlar.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on gün içinde Bakan tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanır; on beş gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kuruluna sunulur ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılır.

Bu Kanuna göre Başkan atanıncaya ya da görevlendirilinceye kadar Başkan tarafından yapılması gereken görev ve hizmetler, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü tarafından yürütülür.

HSYK'DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Not: Aşağıdaki açıklamalarda geçen Başkan ifadesi HSYK Başkanı olan bakanı ifade etmektedir.

1- Müfettiş ve müfettiş yardımcıları HSYK'ya bağlı olmayacak. HSYK Başkanına bağlı olacak. 
2- HSYK'nin başkanı soruşturmalara izin vermenin yanı sıra, inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair işlemlere de onay verecek.
3- HSYK Başkanı, Teftiş Kurulu Başkanını, Teftiş Kurulu başkan yardımcılarını ve genel sekreter yardımcılarını atayacak. Daha önce HSYK Genel Kurulu bu atamaları yapıyordu.
4- HSYK üyeleri hakkındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerini, Başkan yapacak. Daha önce HSYK Genel Kurulu bu görevleri yapıyordu.

5- HSYK'da 3 daire bulunmaktadır. Hangi üyenin hangi dairede görev yapacağını HSYK Genel Kurulu belirliyordu. Şimdi ise HSYK Başkanı belirleyecek.

6- HSYK'nın Genel Sekreter yardımcılarını Genel Kurul değil, HSYK Başkanı atayacak.

7- HSYK Tetkik hakimlerini daha önce genel kurul atar veya görevlendirirken, yeni düzenlemede Birinci Dairenin önereceği adaylar arasından yine HSYK Genel Kurulu atayacaktır.

8- HSYK'ya naklen veya açıktan atanacak personeli daha önce Başkanvekili belirlerken yeni düzenlenmede HSYK Başkanı belirleyecek.

9- Kurul müfettişlerini Genel kurul atarken yeni düzenlemede Birinci Dairenin önerisi üzerine Genel Kurul atayacaktır. Kurul Başmüfettişlerini kıdem sırasına göre Genel Kurul atayacaktır.

10- HSYK'nın toplantı günlerini daha önce Genel Kurul belirlerken yeni düzenlemede HSYK Başkanı belirleyecektir. Yine daha önce en az 15 kişiyle toplantı yapılacağı hüküm altına alınmışken, yeni düzenlemede salt çoğunlukla yani 12 kişiyle toplantı yapılabilecek ve 7 kişiyle karar alınabilecektir.

11- Her bir daire önceki düzenlemede ancak 5 üyeyle toplanabilmekteydi. Yeni düzenlemeye göre salt çoğunlukla toplanabilecektir. 7 kişilik bir daire 4 kişiyle toplanabilecektir.

12- HSYK üyelerinin disiplin soruşturmalarını HSYK Başkanı kendi belirleyeceği 3 üye ile yapacak ama disiplin kovuşturmasını HSYK Genel Kurulu yapacaktır.

13- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Kurulda görev yapan Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin Kuruldaki görevleri sona erer.

www.memurlar.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri