Devleti adeta kilitleyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) krizinin büyümesi üzerine devreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün girişimiyle oluşan 'Çankaya formülü' girdi. Cumhurbaşkanı Gül önceki gün 4 liderle Köşk'te görüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı anayasa değişikliğine ikna etti ve ortam yumuşadı. AK Parti, muhalefetle dün görüşmelere başladı. En sıcak yaklaşım BDP'den gelirken, CHP müzakere kapısını açık tuttu. MHP ise kesin bir dille "Bu işte yokum" mesajını verdi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli dün muhalefet turuna çıktı. AK Parti sabit bir 'model' önermese de nasıl bir HSYK istediğinin ilk ipucu Başbakan Erdoğan tarafından dünkü grup toplantısında açıklandı. 'Vesayet' yerine 'çoğulcu' yapı öneren AK Parti, HSYK üyelerinin de tıpkı RTÜK gibi Meclis tarafından seçilmesinden yana.
Seçim de değişecek
AK Parti, muhalefet ile müzakereye hazır olsa da çantasındaki formül belli: Kurulun, 'Hakimler ve Savcılar' olarak ikiye ayrılmasını istiyor. Hakimler Kurulu 11, Savcılar Kurulu 7 kişiden oluşacak. Kurul üyelerinin en azından bir bölmünün tıpkı RTÜK'te olduğu gibi Meclis tarafından seçilmesi isteniyor. Bu modelde partilerin 'kotası' oluyor. Her parti milletvekili oranınca üyeye sahip olabiliyor. Böyle olursa, AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekili sayıları oranında tahmini 10-12 kadar HSYK üyesini aralarında paylaşacak. Geri kalan üyelerin bir bölümü yargının kendi içinden seçilecek. O zaman 13 bin hakim ve savcı sandığa gidecek. Mevcut HSYK seçiminden farklı bir yöntemin uygulanması ise tercih ediliyor. Her bir hakim ve savcının tek bir adaya oy vereceği seçim sistemi planlanıyor.
AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın HSYK'ya üye ataması konusunda da ısrarcı değil. CHP ise HSYK'nın anayasa ile değişmesine prensip olarak sıcak bakıyor. AK Parti'nin önerisi CHP MYK'da görüşüldükten sonra en geç cuma sabahı cevap netleşecek. CHP'nin anayasa değişikliği için bazı ön ve yan şartları bulunuyor. Ayrıca, kurul üyelerinin seçim yöntemi konusunda AK Parti ile aynı yerde durmuyor.
CHP; Ergenekon, Balyoz, şike davaları için 'yeniden yargılamada' ısrarcı. Meclis'e kanun teklifi olarak da sunduğu önerilerinin HSYK ile aynı pakete girmesini istiyor.
CHP, HSYK üyelerinin RTÜK benzeri siyasi partilere 'kota' tanınarak seçilmesine de soğuk bakıyor. Meclis'in üye seçmesine karşı olmayan CHP, RTÜK yerine YÖK modeline daha yakın.
Yani, Meclis'in önüne gelecek isimlerin partiler tarafından belirlenmesi yerine, yargının kendi seçimiyle oluşmasını savunuyor.