Hindistan Ay'a çıktı

Hindistan'ın 22 Ekim'de uzaya fırlattığı insansız ilk uzay aracı Çandrayaan-1, ilk kez Ay'a inmeyi başardı

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO), uzay programının 45 yıl önce başladığını hatırlatırken, aracın dün başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'te ay yüzeyine temas ettiğini açıkladı.
Çandrayaan-1'de, Hintlilerin yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalıların geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde gerekse Ay yüzeyinde 2 yıl süreyle araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla gerçekleştirilecek.
İnsansız, ancak görevi uzun, karmaşık ve önemli olan Çandrayaan-1, Ay'ın ilk olarak 1994'te jeolojik haritasının başarılı bir biçimde çıkarıldığı Amerikan Clementine Derin Uzay Programı'nın ayak izlerini takip edecek.
80 milyon dolara mal olan Çandrayaan-1, geleceğin pratik, ucuz ve güvenli yakıtı olarak görülen ve fosil yakıtların yerini alabilecek sınırsız füzyon enerjisinin elde edildiği, nadir bulunan “helyum-3” izotopunu, Ay'ın yakın yörüngesinden arayacak.
Bilim adamları, Ay yüzey kabuğunda Dünya'dakinden çok daha fazla ve kolay ulaşılabilir helyum-3 rezervleri olduğunu tahmin ediyorlar.

MİLLİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri