Herkes üşüdü, gaza yüklendi yurtdışı faturasının ucu kaçtı

Hava sıcaklığının düşmesi Türkiye'nin enerji tüketimini rekor seviyelere taşıdı. 16 Ocak'ta günlük kullanım 178 milyon metreküpe çıktı. Doğalgazda günlük 8-10 milyon metreküplük arz açığı var

Türkiye’de artan soğukla sanayi ve konut tarafındaki yoğun kullanımın etkisiyle enerjiye olan talep patlama yaptı. 16 Ocak’ta 178 milyon metreküplük rakamla doğalgaz tüketim rekoru kırıldı. Bu arada başta Rusya olmak üzere kapasite tarafında yaşanan sorun nedeniyle doğalgazda günlük 8-10 milyon metreküplük arz açığı
oluştu.
Enerji sektörü temsilcilerinden edilen bilgilere göre Türkiye yurtdışından aldığı bin metreküp gaz için yıl ortalamasında 430 dolar ödüyor. Buna göre 16 Ocak’ta rekor kırılan gün ulaşılan 178 milyon metreküplük kullanım rakamı Türkiye’nin o gün yurtdışına 76.5 milyon dolarlık gaz faturası bedeli ödediği anlamına geliyor. Bu rakam 178 milyon metreküplük kullanımın bine bölünerek, 430 dolarlık fiyatla çarpılmasıyla hesaplanıyor. Türkiye’nin yurtdışından ithal ettiği gaz miktarı 2011 yılında tarihi rekorunu kırarak 39.7 milyar metreküp seviyesine çıkmış durumda. 430 dolarlık ortalama fiyattan yapılan hesaba göre Türkiye’nin yurtdışına ödediği doğalgaz faturasının tutarının 17 milyar doları aştığı ortaya çıkıyor.

Tedbirler alınıyor
Enerji yetkilileri, soğuk havanın etkisiyle Türkiye genelinde doğalgaz talebinin arttığını ve bu nedenle günlük 8-10 milyon metreküplük arz açığı oluştuğunu söyledi. Doğalgaz iletimin elektrik iletiminden farklı olması sebebiyle doğalgazda yaşanacak 8-10 milyon metreküplük arz açığının sıkıntıya yol açacak bir miktar olmadığı vurgulanıyor. Yetkililer, Botaş’ın doğalgazda dengeyi sağlamak için kesintili abonelere cuma gününe kadar gaz vermeyeceğini ve bazı santrallerin alternatif yakıt kullanmasını istediğini kaydettiler. Oluşan açığın konut ve sanayi tesislerine etkisinin olmaması için gerekli tedbirler alınıyor. Yetkililer arz ve talep dengesi arasındaki farkın alınan tedbirlerle giderilmeye başlandığını, cumartesi gününe kadar arz ve talep dengesinin sağlanacağını söylediler.

Silivri devrede...
BOTAŞ yetkilileri, Türkiye’ye doğalgazın Rusya, İran, Azerbaycan’dan borular yoluyla, Nijerya ve Cezayir’den ise sıvılaştırılmış (LNG) olarak gelmeye devam ettiğini belirterek, yaz aylarında arzın tüketimden kış aylarında ise tüketimin arzdan fazla olduğu durumlarla karşılaşıldığını aktardı.
Rekorun, birçok ilde hava sıcaklıklığının mevsim normallerinin altında seyretmesinin etkisiyle oluştuğu bildirildi. Bu süreçte ithal edilen doğalgazın dağıtımının daha etkin yapılabilmesi için Silivri’de bulunan 2.6 milyar metreküp kapasiteli doğalgaz deposunun etkin olarak kullanıldığı kaydedildi.

 


Botaş: 3-4 günlüğüne ikincil yakıta geçin
Botaş Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Şenel, elektrik üretiminin büyük çoğunluğunun doğalgazdan yapıldığını belirterek, “Son günlerde doğalgaza daha fazla yüklenme meydana gelmiş. Doğalgaz boru hatlarında basınç düşümleri yaşandı. Bu durum bizim planlarımızın, hesaplarımızın üzerinde bir durum” dedi.
İlan edilen zor gün kararının mevzuata uygun, mutat bir uygulama olduğuna dikkati çeken Şenel, bu konunun vatandaşla ilgisi olmadığını ifade ederek “’Evsel tüketici’ dediğimiz vatandaşımız ile sanayicimizin sıkıntı duyabileceği bir durum yok. Zor gün kararı sadece bizim ’kesintili müşteriler’ dediğimiz firmalarla ilgili. Elektrik üreten firmalar bunlar” diye konuştu.
Elektrik üreten firmaların, 3 veya 4 gün süreliğine ikincil yakıt dediğimiz mazot ve fuel-oil’e geçmeleri yönünde bilgilendirildiğini ifade eden Şenel, şunları söyledi: “Bunları yapabilmek için zor gün ilan etmemiz gerekiyordu. Bu karar sayesinde elektrik kesintisi olmayacak.”
Elektrik üretiminde sıkıntıya yol açmayacak şekilde hareket ettiklerini vurgulayan Şenel, “Marmara’da, Ege’de evde kullanan, sanayide kullanan müşterilerimizin alternatif yakıta geçmeleri söz konusu değil, içleri rahat olsun. Kesinlikle kesinti, kısıntı söz konusu değil” dedi.

 Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri