Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre; Zeynep Karacan, eğitim hayatına adım attığı Taş İlköğretim Okulu'ndan birincilikle ayrılırken, daha sonra merkezi sınav sistemi Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) da birinci oldu. Hayalini kurduğu Galatasaray Lisesi'ni birincilikle kazanıp, yine birincilikle mezun oldu. Burslu girdiği Yale Üniversitesi yazılım mühendisliği bölümünden bu yıl akademik anlamda en başarılı öğrencilere verilen yüksek onur derecesiyle mezun olup diplomasını aldı. Tüm derslerini en yüksek not olan A ile geçti ve 150 kişi arasında onur derecesiyle mezun oldu. Şimdi de yöneticilerinin beklentilerinin üstünde çıkan, çok başarılı stajyerlere verilen 'Süper star stajyer' unvanı ile iki yıl boyunca çalıştığı Facebook'tan iş teklifi aldı. Önümüzdeki günlerde akranları ve pozisyonuna göre "en yüksek maaşla" işe başlıyor.
ÖĞRENİRKEN EGOM YOK
Arkadaşlarının, "çalışkan, kafasına koyduğunu yapan, sevecen, güler yüzlü, hayattan zevk alan, pozitif biri" olarak nitelendirdiği Zeynep, Facebook'ta iki yıl "süper star stajyer" olarak stajını yaptı. Başarısı nedeniyle temmuzda Silikon Vadisi'ndeki Facebook merkezinde yazılım mühendisi olarak göreve başlıyor. Aynı zamanda Amerika'daki en iyi yazılım mühendislerinin aralarında olduğu çok önemli bir grubun da üyesi olan Zeynep, burada Hindistanlılar dışında tek uluslararası üye.
Zeynep Karacan, "Çok fazla inisiyatif alıyorum" diyor:
"O kadar çok inisiyatif alıyorum ki derslerde, bazı topluluklara girmek için çok çabalıyorum. Her zaman yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Öğrenirken egom yok, herkesten bir şey öğrenmek istiyorum. 'En iyi benim' demiyorum. Benim için önemli olan yeni bir şey öğrenip, gerçekleştirmem. Adım kişisel olarak ön plana çıkmasın, çıkmamayı da tercih ederim. Yaptığım işle konuşulmak, mutlu ve mütevazı kalmak isterim."
TÜRKİYE'DE DE SİLİKON VADİSİ
Zeynep Karacan, gelecek ile ilgili hedeflerini ise şöyle aktarıyor:
"Gelecekte Türkiye'de Silikon Vadisi'ni kuranlardan biri olmak istiyorum. Çünkü ülkemizde çok yetenekli ve zeki gençler var. İmkan ve alt yapı eksikliği olabilir. Burada yaşadığım deneyimle insan ve öğrencilere yatırım yapmak, onları eğitmek istiyorum. En çok yapmak istediğim şey de bilgisayar yazılım kuruluşunun daha büyük çaplı halini Türkiye'de açmak, eğitimi içselleştirmek."
BAŞARIMIN SIRRI
Akademik başarımın sırları şöyle: Öğrenmekten keyif alıyorum, öğrenme sürecini eğlenceli hale getiriyorum. Öğrenirken eğlenip, gülmeyi seviyorum. Yaptığım şeyi çok seviyorum, öğrendiklerimi unutmuyorum. Lisede öğrendiğim temel şeyleri hatırlıyorum. Dersi çalışmak için çalışmıyorum, içselleştiriyorum. Hayatta kullanmak için öğreniyorum. Öğrendiğim her şeyin işime yarayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda sosyal bir öğrenciyim. Arkadaşlarımla dışarı çıkar, eğlenirim de ama bitirmem gereken acil ödev ya da proje, öğrenmem gereken, kafama takılan bir şey varsa oturup saatlerce çalışabilirim. 8 saat yerimden kalkmadan kod yazabilirim. Ancak hafta sonları dışarı çıkarak, hafta içi arkadaşlarımla beraber akşam yemek yiyerek zamanımı dengelemeye çalışıyorum. Yale'de çok iyi bir çevrem var, güzel arkadaşlıklarım, hayat boyu bana kalacak dostluklarım oldu. Kendimi iyi hissediyorum. İçimden neyse dışarıdan görünüşüm de aynı, çalıştığım yerde de aynı kişiyim. Alçak gönüllü olup insanları dinlemek bence çok değerli. Herkesten öğreneceğim çok şey var.
MÜZİK HAYATIMIN PARÇASI
Müzik hep hayatımın bir parçası oldu. Türkiye'de daha 11 yaşında iken yarı zamanlı gittiğim Bakırköy İspirtohane'den erken mezun oldum. Daha sonra Royal Academy sınavlarını bitirdim. Lisede Sultani Piano Quartet adlı bir grup kurdum. Aynı zamanda konservatuvar mezunuyum, konser veriyorum, farklı yardım kuruluşları için piyano çalıyorum.
KİMSE ALTIN TEPSİDE BİR ŞEY SUNMUYOR
Çalışma disiplini çok önemli. Başarı kendiliğinden gelmez. Akranlarım bazen bunu kaçırıyor. Sadece başarılı olmayı istemek yeterli değil. Bunun için fedakarlık yapmayı göze almalı. Ben hem müzik alanında bir şeyler yapmak, hem de akademik alanda başarılı olmak için çoğu zaman arkadaşlarımla gezmekten, oturmaktan, eğlenmekten fedakarlık yaptım. Başarı kolay gelmiyor. Çok çalıştım, çok fazla emek vermem gerekti. Çalışma disiplini olmalı. Fedakarlık yapmalı. Heveslerinin peşinde gidip, inisiyatif almalı. Altın tepside kimse size bir şey sunmuyor, beklemeyin. Her zaman kendinizi geliştirin. Kulüplere girin, insanlarla tanışın, ders alanında odaklanın, bazen bir saatte öğrendiğiniz şeyi iki saat tekrar edin.
ZEKİ İNSANLARLA SOHBET ETMEK ÇOK KEYİFLİ
"Pilates ve yoga yapıyorum. Aynı zamanda en sevdiğim uğraşlardan biri sanat ve sanat tarihi ile ilgilenmek. Boş zamanlarımda sanat tarihi okur, bu alanda filmler izlerim. Bütün bunlar beni rahatlatır, insan olduğumu hatırlatır. Teknolojide çalışıyorum ama robot değil, insanım. Müzik hayatımın her zaman bir parçası. Ama felsefeyi de seviyorum. Zeki insanlarla saatlerce oturup konuşmak, onların ilgi alanlarını dinlemek çok keyifli."