Her Okula Kayıt Yapılsın

“En iyi okul en yakın okuldur” içi doldurulamadığı zaman basit bir slogandan ileri gidemiyor.

       En iyi okulun en yakın okul olması durumunda bu kadar fazla özel okul açılması mümkün olabilir miydi? Tabi ki mümkün olamazdı.
      Devlet okullarına çocuklarını göndermeyip servislerle onlarca km yolu göze alarak özel okullara gönderen veliler zeka yoksunu insanlar mıdır?
Madem en iyi okul en yakın okuldur. Bugüne kadar olan hükümetler özel okulların kapatılmasını neden teklif etmiyorlar? Öyle ya! Ne de olsa en iyi okul en yakın okuldur. Özel okulların çoğu da şehir merkezlerinde değildir.
      Hayır hayır. “En iyi okul en yakın okuldur” sloganı samimi bir slogan değildir.Sonuçları da oldukça vahim bir yere doğru gidebilir.
      MEB, 2009‐2010 eğitim‐öğretim yılında, ilköğretim okullarına yapılacak kayıtlarla ilgili esasları, İlköğretim Genel Müdürlüğü' nün 26/03/2009 tarih ve 2009/30 sayılı genelgesiyle duyurulmuştu.
      Genelge ve e-KAYIT KLAVUZU ile kayıt dönemi gelen çocukları, en yakın okullara, e-devlet uygulamaları kapsamında kayıt yapacağını belirtti. Yani vatandaş nerede oturuyorsa çocuğunu oradaki okula kayıt ettirmek zorunda kalacak.
      Peki her devlet okulunun imkanları aynı mı? Sorunun cevabı açıktır. 
      Hayır.
      Devlet tarafından yapılan okulların olanakları aynı değildir. Bazı okullarda 15, bazılarında 30, bazılarında 40, bazılarında 50 mevcutlu sınıflar vardır.
Bazılarında laboratuar, çok amaçlı salon, rehberlik odası, kütüphane, öğretmenler tuvaleti bile yoktur.
      Anne babası çalışanlar içinse en yakın okula kayıt yaptırma zorunluluğu daha da olumsuz bir durum ortaya çıkarmaktadır. Anne babası çalışan öğrencileri en yakın okula kayıt yaptırdığınız zaman o çocuklar tek başlarına okula gidip gelmek zorunda kalacaklar. İlköğretim öğrencilerinden bahsediyoruz. Daha 7 yaşındaki çocuklar başı boş şekilde okullarına gidip gelirken birçok tehlike ile karşı karşıya kalabilirler. Trafiğin tehlike teşkil etmediği yerleşim yeri nerdeyse kalmadı gibi. Ayrıca kötü niyetli insanlarında çocuklar için yollarda potansiyel tehlike olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Ben yalnızca birkaç örnek verdim. Bu örneklerin bile her zaman her koşulda en iyi okulun en yakın okul olmadığını ispatlayacağını düşünüyorum.

Hakan PINAR
Eğitim Bilimleri Uzmanı

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri