AK Parti, TBMM Genel Kurulu'nda iki hafta içerisinde bitirmeyi planladığı 18 maddelik anayasa paketinin, her bir maddesinin görüşülme saatlerine kadar ince hesap yaptı. AK Parti, 4 saatte bir maddenin kabul edileceği ve her gün üç maddenin yasalaşacağı hesabını yapıyor. CHP ise anayasa görüşmelerinde 'tam saha engelleme' planlıyor.
MECLİS TV'DEN YAYIN
Bugün başlayacak anayasa maratonunda, süreci asıl etkileyecek görüşmeleri, AK Parti ile CHP yaptı. MHP, görüşme süreciyle ilgili özel talepte bulunmazken, HDP de çok etkin pozisyon almadı. AK Parti ile CHP arasında, 18 maddelik anayasa paketinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesiyle ilgili uzlaşma sağlanamadı. CHP'nin görüşmelerin Meclis TV'den yayınlanmasına ilişkin isteği, parti yönetiminin aksi tutumuna karşın, Başbakan Binali Yıldırım tarafından kabul edildi.
İNCE HESAPLAR
İktidar partisi, daha önceki anayasa görüşmelerinden yola çıkarak, bir maddenin görüşmelerinin en geç 4 saatte tamamlanacağı hesabını yapıyor. AK Parti, bu hesapla günde üç madde görüşülmesini, çalışmaların her gün ortalama 12 saat sürmesini planlıyor. AK Parti, paketin TBMM'de 24 Ocak'ta kabul edilmesi ve 2 Nisan'da da referanduma götürülmesi planı yapıyor. CHP'nin devam-ı müzakere isteyebileceği veya gensorular vererek, süreci uzatabileceği iddia ediliyor. Anayasa paketinin kaderini belirleyecek sonuçları ikinci tur oylama verecek. İkinci tur oylamaya en geç 21 Ocak'ta geçilmesi planlanıyor. Konuşma yapılmadığı ve önerge verilemediği için ikinci tur oylamanın üç günde yapılması öngörülüyor Bu oylamada, 330'un altında oy alan madde paketten düşecek. Paketin tümü üzerinde yapılan son oylamada 330 oy çıkmazsa, paket reddedilmiş sayılacak. Aradan bir yıl geçmeden yeniden Meclis'e getirilemeyecek.
İDDİA: FİRE 15'İ GEÇMEZ
AK Parti - MHP bloğu ise fire vermemek ve 330 oyu bulmak için çaba sarf ediyor. İki bloğun 355 oyu bulunuyor. MHP'den 7 kişi pakete karşı olduğunu deklare etti. AK Parti'de anlamlı fire beklenmiyor. Toplam firenin 15'i geçmeyeceği iddia ediliyor.
Nuray BABACAN - Hürriyet