Her bölgenin kendi mahkemeleri olacak

İstinaf mahkemeleri için ilk adım atıldı ...

Yargıdaki iş yükünü azaltmak için en önemli kurumlardan sayılan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin başsavcıları belirlendi.

Sürpriz ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Cengiz’in İstanbul BAM Başsavcılığı’na atanması oldu

Yargıda yeni sisteme geçmek için art arda çıkan yasalardan sonra şimdi de istinaf mahkemeleri olarak da bilinen 9 ayrı Bölge Adliye Mahkemeleri (BAM) için ilk adım atıldı. HSYK, henüz binaları hazır olmayan BAM’ların kuruluş çalışmalarını yürütmeleri için başsavcılarını atadı. İstanbul DGM Başsavcılığı’nı yürütürken İstanbul Başsavcılığı’na atanan Engin, 2007 yılında başlayan Ergenekon soruşturması nedeniyle, özel yetkili mahkemede görevli savcılarla sık sık karşı karşıya geliyordu. Ergenekon iddianamelerinin hazırlandığı dönemde, savcıları kendisinden habersiz iş yapmamaları konusunda uyaran, gözaltına alınan eski kuvvet komutanlarının savcılarca değil başsavcı vekillerince sorgulanmalarını isteyen Engin hakkında, Ergenekon sanığı Tuncay Özkan’la yaptığı bir telefon konuşması nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma açılmış, soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla telefonlarının dinlendiği ortaya çıkmıştı.

“Pasifize” sorusuna yanıt vermedi

Atamaya ilişkin soruları yanıtlayan Başsavcı Engin, atanma kararını televizyondan öğrendiğini, kendisine tebligat yapılmasının ardından görevine başlayacağını kaydetti. Başsavcı Engin, “Benim talebim yoktu. HSYK ’nın takdiridir, saygıyla karşılıyoruz. Bölge Adliyesi ülkemizde çok uzun yıllardan beri ilk kez uygulanacak. Haziran ayı itibariyle diğer atamaların da yapılmasının ardından göreve başlamayı istiyoruz. Gerekenleri orada da yapacağız. Yeni bir görev, başarılı olmaya gayret edeceğiz” diye konuştu. Engin, bir basın mensubunun “bu atamayla pasifize edildiğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna ise yanıt vermedi.

Rektöre soruşturma açan başsavcı

Samsun bölgesinde görevlendirilen Erol Tosun ise Isparta Başsavcısı olduğu dönemde çıkarılan ve daha sonra AYM tarafından iptal edilen, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliğini uygulamayan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Metin Lütfi Baydan hakkında soruşturma açmak için YÖK’ten izin istemişti. Tosun, izin başvurusunda kamu görevlilerinin “görevi nedeniyle işledikleri suçlardan soruşturulabilmesi” için izin isteme zorunluluğu konulmasını eleştirmiş, görevin arkasına sığınarak birçok kişinin suç işlediğini savunmuştu.

İmralı’dan sorumlu başsavcı

Bursa bölgesi başsavcısı olarak atanan Sait Gürlek, Bursa Başsavcılığı görevini yürütürken, Mudanya Savcılığı ile birlikte Abdullah Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevi’ndeki uygulamalardan da sorumlu olan isimdi.

Adana bölgesi başsavcısı olarak görevlendirilen Sabri Beytorun ise Aydın Başsavcısı olduğu dönemde, M.S.Ö. isimli bir çocuğun Başbakan Erdoğan’ın mitingden sonra boğazını sıktığı iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine açılan soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Beytorun’a bağlı savcı ise çocuk hakkında Başbakan’a hakaret suçundan dava açmıştı.

Her bölgenin kendi Yargıtay’ı olacak

Bölge adliye mahkemeleri, o bölgede işlenecek suçların, niteliği itibarıyla Yargıtay’a gitmeyecek dava dosyalarının temyiz incelemesini yapacak. BAM Başsavcılıklarına atanan isimler ve yargı bölgeleri şöyle:

* İstanbul BAM(İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin): İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Düzce.

* Ankara BAM (Konya Başsavcısı Hüseyin Canan): Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat.

* İzmir BAM (Adalet Başmüfettişi Celal Kocabaş): İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla.

* Bursa BAM (Bursa Başsavcısı Sait Gürlek): Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova.

* Konya BAM (Isparta Başsavcısı Abdulkadir Şahin): Konya, Afyon, Isparta, Burdur, Antalya, Aksaray, Karaman.

* Adana BAM (Adana Başsavcısı Sabri Beytorun): Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kilis.

* Samsun BAM (Ankara Savcısı Erol Tosun): Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin.

* Erzurum BAM (Giresun Başsavcısı Radi Akyol): Erzurum, Erzincan, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Bayburt.

* Diyarbakır BAM (Nevşehir Başsavcısı Necmettin Saygın): Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Şırnak, Hakkari.

3 AŞAMALI YARGI GELİYOR

İstinaf mahkemeleri hayata geçtiğinde Yargıtay’da temyiz başvurusu yerine öncelikle istinaf başvurusu yapılacak. İstinaf mahkemeleri, istinaf yoluna gidilen davalarda bir anlamda davayı yeniden görecek. İstinaf mahkemeleri duruşma yaparak, gerekli görülen tanıkların, bilir kişilerin dinlenilmesine ve keşfin yapılmasına karar verebilecek. istinaf mahkemeleri kararı onaylayabileceği gibi bozma kararı da verebilecek. Ceza davalarında istinaf mahkemelerinin verdikleri kararlara karşı 5 yıl veya daha fazla hapis ceza verilen sanıklar Yargıtay’da temyize gidebilecek, ancak daha az hapis cezası alanlar ile para cezası verilenler Yargıtay’a temyize gidemeyecek. Savcılar ve suçun mağdurları da 10 yıl ve daha az hapis cezası gerektiren suçlardan yargılanırken beraat eden sanıklar aleyhine temyize gidemeyecek. Bu davalarda istinaf mahkemelerinin kararı kesin olacak.

İSTİNAF NEDİR?

Arapça bir kelime olan istinaf, ilk derece mahkemelerinde alınan bir kararın bozulmak üzere bir üst mahkemeye götürülmesi anlamına geliyor. Mahkemelerin verdiği kararlar bir üst mahkemede bir kez daha gözden geçirilecek, gerekirse yeniden duruşma yapılacak, delil toplanacak ve tanık dinlenebilecek.
vatan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri